HomeIzdvojenoIzumrli 1952. u ovom mjestu - Povratak geparda u Indiju nakon 70...

Izumrli 1952. u ovom mjestu – Povratak geparda u Indiju nakon 70 godina

Sedam decenija nakon što su gepardi izumrli u Indiji – vratili su se.

Osam velikih mačaka iz Namibije krenulo je na dugi put u subotu unajmljenim teretnim letom za grad Gvalior na sjeveru Indije, dio ambicioznog i žestoko osporavanog plana za ponovno uvođenje geparda u tu južnoazijsku zemlju.

Zatim su premješteni u svoj novi dom – veliki nacionalni park u srcu Indije gdje se naučnici nadaju da će najbrža kopnena životinja na svijetu ponovo lutati.

Indijski premijer Narendra Modi pustio je mačke u njihov ograđeni prostor u subotu ujutro. Mačke su izašle iz svog kaveza, isprva oprezno dok su neprestano skenirale svoju novu okolinu.

– Kada će gepard ponovo trčati… travnjaci će biti obnovljeni, biodiverzitet će se povećati i eko-turizam će dobiti poticaj – rekao je Modi.

Gepardi su nekada bili široko rasprostranjeni u Indiji, a izumrli su 1952. godine zbog lova i gubitka staništa. Oni ostaju prvi i jedini grabežljivac koji je izumro od indijske nezavisnosti 1947. Indija se nada da će uvoz afričkih geparda pomoći nastojanjima da se očuvaju ugroženi i uglavnom zapušteni travnjaci u zemlji, prenosi AP.

U svijetu je ostalo manje od 7.000 odraslih geparda, a oni sada naseljavaju manje od 9 posto svog izvornog raspona. Smanjenje staništa, zbog sve veće ljudske populacije i klimatskih promjena, predstavlja ogromnu prijetnju, a indijski travnjaci i šume mogli bi ponuditi “prikladne” domove za veliku mačku, rekla je Laurie Marker iz Fonda za očuvanje geparda, grupe za zastupanje i istraživanje koja pomaže u donoseći mačke u Indiju.

Rtvslon.ba/AS info

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI