HomeVijestiKako prepoznati da ste unijeli previše vode

Kako prepoznati da ste unijeli previše vode

Tokom toplih ljetnih dana često posežemo za vodom. Međutim, iako je hidratacija bitna treba biti umjeren jer ni previše vode nije dobro za organizam.

Iako se rijetko događa da se pretjera u ispijanju vode, to se može dogoditi sportistima koji će se truditi svim silama da popiju dovoljno tekućine kako bi mogli dati bolje rezultate.

Preporuke za dnevnu potrebu tekućine (uključujući vodu kao i ostale tekućine unesene hranom i drugim napitcima) iznosi 3,0 litre za muškarce i 2,2 l za žene.

Kod veće fizičke aktivnosti, viših temperatura zraka, u vlažnom i toplom podneblju potrebno je uzimati dodatne količine vode. Unos vode treba povećati za vrijeme trudnoće i dojenja te kod nekih zdravstvenih stanja.

Kada osoba konzumira prekomjernu količinu vode i ćelije u mozgu počnu da bubre, a pritisak u lobanji raste. To uzrokuje prve simptome intoksikacije vodom, koji uključuju: glavobolju, mučninu i povraćanje.

Teži slučajevi intoksikacije vodom mogu proizvesti ozbiljnije simptome, kao što su: pospanost, mišićna slabost ili grčevi, povišen krvni pritisak, dvostruki vid, konfuzija i otežano disanje.

Jedan od signala da pijete više od preporučene dnevne doze vode, je mučnina, a može se javiti i povraćanje, zbunjenost i dezorijentacija. Ozbiljniji signali ukljućuju grčenje mišića ili osjećaj slabosti u mišićima. Može doći i do napada te gubitka svijesti, a važno se u ovom slućaju obratiti ljekaru.

Prema brojkama citiranim u istraživanju iz 2013. godine, bubrezi mogu eliminisati oko 20-28 litara vode dnevno, ali ne mogu ukloniti više od 0,8 do 1 litra svaki sat. Da bi se izbjegla hiponatremija, važno je ne nadmašiti količinu koju bubrezi mogu preraditi.

KLIX/ASInfo

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI