HomeSvijetU Gazi ubijeno više humanitarnih radnika nego u svijetu za 30 godina

U Gazi ubijeno više humanitarnih radnika nego u svijetu za 30 godina

Izrael je ubio više humanitarnih radnika u Pojasu Gaze u šest mjeseci nego što je poginulo u svim zemljama svijeta u posljednjih 30 godina, prema izvještaju baze podataka o sigurnosti humanitarnih radnika (AWSD).

Otkako su Brigade Al-Qassam, vojno krilo Hamasa, pokrenule napad na Izrael 7. oktobra prošle godine, najmanje 203 humanitarna radnika su ubijena u izraelskim napadima, navedeno je u izvještaju.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres rekao je da je situacija “nesavjesna”.

Prošle sedmice Guterres je izrazio zabrinutost zbog stalnog sprečavanja humanitarnih radnika UN-a da obavljaju svoje dužnosti u opkoljenom Pojasu Gaze, posebno u sjevernom dijelu palestinske enklave.

Američka humanitarna organizacija za hranu World Central Kitchen (WCK) potvrdila je da je sedam njenih humanitarnih radnika ubijeno u izraelskom napadu u ponedjeljak u Pojasu Gaze.

Radnici su bili državljani Australije, Poljske, Velike Britanije i Palestine, kao i američko-kanadski dvojni državljanin.

UN su saopćile da obustavljaju noćno kretanje svog osoblja najmanje 48 sati nakon napada.

Glasnogovornik njemačkog Ministarstva vanjskih poslova Sebastian Fischer rekao je da Berlin “očekuje od izraelske vlade da prilagodi svoje operacije kako bi civili bili bolje zaštićeni, a to se, naravno, posebno odnosi na žene i muškarce u humanitarnoj pomoći”.

“Izraelska vlada mora brzo i temeljito istražiti ovaj užasan incident”, napisala je ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock na X-u.

Kanada je osudila napad na humanitarne radnike WCK-a i zatražila punu istragu.

Australijski premijer Anthony Albanese zatražio je odgovornost Izraela za incident.

“Australija očekuje punu odgovornost za smrt humanitarnih radnika, što je potpuno neprihvatljivo”, rekao je Albanese.

I SAD su pozvale Izrael da brzo sprovede istragu.

“Humanitarni radnici moraju biti zaštićeni dok dostavljaju pomoć koja je očajnički potrebna”, rekla je glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Adrienne Watson.

Poljska je zatražila objašnjenje od Izraela zbog smrtonosnog napada na humanitarne radnike, uključujući jednog poljskog državljanina.

Poljski ministar vanjskih poslova Radoslaw Sikorski “odmah je kontaktirao izraelskog ambasadora i zatražio objašnjenja”, rekao je zamjenik ministra vanjskih poslova Andrzej Szejna.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI