HomeZdravljeKlinika za neurohirurgiju UKC Tuzla: Nabavljen najsavremeniji neurohiruški mikroskop

Klinika za neurohirurgiju UKC Tuzla: Nabavljen najsavremeniji neurohiruški mikroskop

Zahvaljujući nabavci neurohiruškog mikroskopa Klinika za neurohirurgiju UKC Tuzla očekuje povećanje operativnih procedura i unapređenje operativnog programa., saopšteno je danas iz UKC Tuzla.

A da je ova ustanova svakako lider u izvođenju neurohiruških procedura potvrđuje i podatak da je samo tokom protekle 2023. godine Klinika za neurohirurgiju UKC Tuzla ostvarila je preko 1200 različitih operativnih procedura.

“Klinika za neurohirurgiju prepoznatljiva je po širokom dijapazonu usluga i procedura koje pružamo. Naime, radili smo operacije tumora lobanje, operacije iz oblasti cerebrovaskularne neurohirurgije, odnosno operacije na krvnim sudovima na mozgu i to mikrohiruškim i endovaskularnim putem, te smo izvodili komplikovane operativne zahvate na kičmi, uključujući operacije na vratnoj i lumbalnoj kičmi. Za večinu ovih operacija kao jedan od ključnih aparata korišten je neurokirurški operativni mikroskop. Nabavkom novog mikrohiruškog aparata imat ćemo mogućnost unaprijediti izvođenje navedenih procedura u smislu preciznosti i sigurnosti.Tačnije, upotreba neurohiruškog mikroskopa neurohirurzima će omogućiti da preciznije usmjere hirurške ciljeve, te suze opseg operacije uz poboljšanje preciznosti”, naveo je načelnik Klinike za neurohirurgiju UKC Tuzla, doc. dr. med. sc. Mirza Moranjkić.

On je istakao značaj nabavke novog mikroskopa, jer prema njegovim riječima, neurohirurgija je u potpunosti ovisna o upotrebi neurohiruškog mikroskopa zbog vizualizacije vaskularnih struktura.

Zahvaljujući  tehničkim performansama mikroskop je integriran sa već prisutnim sistemom za neuronavigaciju čime je omogućena sigurnija i brža neuronavigacija u toku operacija na mozgu i kičmi. Osim toga omogućeno je video praćenje operacija, a zahvaljući dodatnim integriranim monitorima, tok operacije mogu pratiti prisutni u operacionoj sali što omogućava bolju saradnju između operativnog tima, ali i mlađi ljekari na specijalizaciji i studenti van operacione sale što doprinosi kvalitetnijoj edukaciji.

Cilj menadžmenta UKC Tuzla je da kroz nabavku nove medicinske opreme i edukaciju kadra omogući što bolje uslove rada medicinskom osoblju, ali i što kvalitetniju zdravstvenu uslugu građanima, saopšteno je iz UKC Tuzla.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI