HomeIzdvojenoKoliko je iznosila potrošačka korpa za februar

Koliko je iznosila potrošačka korpa za februar

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za mjesec februar 2024. godine iznosi 2.898,90 KM.

Prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za decembar 2023. iznosila je 1.296 KM (posljednji podatak objavljen od strane Federalnog zavoda za statistiku). Minimalna plaća prema Odluci Vlade FBiH je 619 KM. Pokrivenost sindikalne potrošačke korpe prosječnom plaćom je 44,71 posto. Pokrivenost sindikalne potrošačke korpe minimalnom platom je 21,35 posto.

Prilikom izrade sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovca. Samu potrošačku korpu čine sljedeće kategorije (pored naziva se nalazi procenat učešća pojedinačne kategorije u sindikalnoj potrošačkoj korpi):

1.      Prehrana – 44,66 posto

2.      Stanovanje i komunalne usluge – 13,52 posto

3.      Higijena i održavanje zdravlja – 9,46 posto

4.      Obrazovanje i kultura – 10,35 posto

5.      Odjeća i obuća – 10,35 posto

6.      Prijevoz – 4,76 posto

7.      Održavanje domaćinstva – 6,90 posto

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 86 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za deset stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki, saopćio je Sindikat.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI