HomeIzdvojenoLjetno računanje vremena počinje u nedjelju: Kako pomjeranje kazaljki utječe na naš...

Ljetno računanje vremena počinje u nedjelju: Kako pomjeranje kazaljki utječe na naš organizam

Ljetno računanje vremena počinje u nedjelju 31. marta u dva sata ujutro, kada će kazaljke biti potrebno pomjeriti unaprijed. Na taj način izgubit ćemo jedan sat sna, a evo kako pomjeranje kazaljki još utječe na naš organizam.

Neki satovi poput onih na vašim uređajima automatski će se namjestiti. No, za starije uređaje koji nisu povezani s internetom, trebali biste ih pomaknuti ručno prije nego što odete spavati u subotu navečer.

Buđenje sat vremena ranije nego što smo navikli može ometati naš cirkadijalni ritam ili prirodni 24-satni tjelesni sat i tako učiniti da se osjećamo pospano i dezorijentirano, što zauzvrat može rezultirati drugim zdravstvenim posljedicama.

Možda nećeš dobro spavati

U noći sa subote na nedjelju, na spavanje bismo trebali otići sat ranije, kako bi smanjili mogućnost lošijeg sna. U studiji objavljenoj u časopisu Sleep Science and Practice, gotovo 14 posto ljudi reklo je da su lošije spavali tokom dvije sedmice nakon ljetnog računanja vremena u martu 2021. godine.

Kao rezultat toga, možete bili manje pažljivi, sporije reagirati i općenito su se osjećati pospano. Svi se oslanjamo na dnevnu svjetlost i noć da signaliziraju našim tijelima kada je vrijeme za buđenje i spavanje, tako da čak i suptilne promjene mogu poremetiti cirkadijalni ritam koji upravlja našim odmorom.

Vožnja postaje opasnija

Studija Current Biology iz januara 2020. godine otkrila je da su se prometne nesreće sa smrtnim ishodom povećale za šest posto tokom sedmice u kojoj je došlo ljetnog računanja vremena, a kao uzrok nesreća se uglavnom navodi umor.

“Naša studija pruža dodatne, rigorozne dokaze da prelazak na ljetno računanje vremena u proljeće dovodi do negativnih utjecaja na zdravlje i sigurnost. Ovi učinci na prometne nesreće sa smrtnim ishodom su stvarni, a te se smrti mogu spriječiti”, navela je autorica studije Celine Vetter.

Ozljede na poslu su češće

Istraživanje iz 2009. godine objavljeno u Journal of Applied Psychology pokazalo je da gubitak od samo sat vremena može biti opasno ako radite na poslu koji zahtijeva fizički rad. Sposobnost kontrole i donošenja odluka se smanjuje, jer nedostatak sna utječe na prefrontalni korteks mozga.

Autor studije Barnes istražio je pola miliona ozljeda među rudarima i to u razdoblju od pet godina te došao do zaključka da se u ponedjeljak dan nakon ljetnog računanja vremena ozljede u radu povećavaju za više od pet posto i teže su u odnosu na druge dane.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI