HomePutovanjaMjesta kao filmski setovi, riadi, šarene tržnice i druge zanimljivosti zbog kojih...

Mjesta kao filmski setovi, riadi, šarene tržnice i druge zanimljivosti zbog kojih vrijedi posjetiti živopisni Maroko

Postoji nebrojeno puno razloga zašto posjetiti Maroko počevši od Crvenog grada Marakeša pa do ostalih zanimljivosti zbog kojih nam dođe da odmah kupimo kartu, sada u proljeće kada je jeftinija…

Posjetite Maroko početkom ili krajem travnja te tijekom svibnja jer temperature su tada idealne, a cijene karata jeftinije. Želite li proći još jeftinije, možete putovati i u ožujku. Želite li baš doživjeti Maroko, izdvojite minimalno tri do četiri dana, a poželjno je i više. A doživjet ćete ga na autentični način ako odsjednete u riadu – tradicionalnoj marokanskoj kući.

Riad u prijevodu znači vrt, a upravo se on nalazi u središtu kuće pravokutnog oblika. U vrtovima se obično nalaze bazeni ili fontane, bilo kakav oblik osvježenja koja će stanarima olakšati visoke pustinjske temperature.

Smještajem u riadu posjetitelj doživi Maroko na najautentičniji mogući način koliko je to smještajem moguće. Ako neće prihvatljivija cijena onda će sigurno nterakcija s domaćim ljudima, domaća kuhinja, intimnija atmosfera nego u hotelima i pogled na marokanski način života izbliza presuditi u odabiru riada kao smještaja u Maroku. 

Cjenjkanje na tržnici, a gdje drugdje!

Tekstil, koža, keramika, začini – ako ste ljubitelj ijednog od navedenog, jednostavno morate posjetiti marokanski souk (odnosno tržnicu). Gradovi poput Marakeša i Essaoiure poznati su po fenomenalnim tržnicama,među kojima ne smijete propustiti posjetiti i jednu od najstarijih na svijetu. 

Jemma el Fna spoj je blještavih rukotvorina, opojnih mirisa, ali i snalažljivih trgovaca. Iako bi se na tržnici mogli zadržati i cijeli dan, nikako si to nemojte dopustiti jer ćete prije ili kasnije podleći nagovoru trgovaca i kupiti nešto što vam zapravo neće trebati. A dok ste tamo, vjerujte mi, sve vam treba.

Jemma el Fna

Uličice prepune kožnih torbi i papuča, bačve prepune egzotičnih začina, prekrasne srebrne lampe i lažnim draguljima optočene haljine doslovno će vas mamiti da tražite dalje, lutate i na kraju posegnete za svojim novčanikom. Bilo kako bilo, Jemma el Fna tržnica je koja će vam ponuditi iskustvo kakvo vam rijetko koja tržnica može. I jedno zapamtite, cjenkanje je obavezno.

Mjesta kao filmski setovi

Svaka zgrada, kutak bazara ili vidikovac u Maroku već je dovoljno dobra za neku filmsku kulisu, no u pustinjskom gradu na planini Atlas koji je poslužio kao savršena lokacija mnogim filmovima snima se potpuno neometano. 

Quarzazate

Na planini Atlas, pet kilometara od popularnog mjesta Ouarzazate nalazi se lokacija koju je prvi otkrio redatelj David Lean još 60-tih za snimanje dijela filma Lawrence od Arabije, pa kasnije su se tamo snimale pojedine scene iz Mumije, Gladijatora, Pad crnog jastreba, Princ Perzije, te čak i dijelovi Igre prijestolja i Zakon braće.

Zbog holivudske potražnje te lokacije osnovan je Atlas Studios, 1983. koji možete posjetiti i vidjeti setove za najrazličitije filmove. Vanjski i unutarnji setovi, uredi za produkciju, radionice, staje i trenirane životinje, sve je to dio ovog poznatog filmskog studija. Egzotičan ambijent i predivna pustoš stvaraju dojam kao da ste na kraju svijeta, a već iza ugla skrivaju se sadržaji. Par kafića, hotela, dućana, kuća domaćih ljudi koji su – usput rečeno – izvrsni domaćini…Ambijent Bliskog istoka, bez kaosa Bliskog istoka zaslužio je i nadimak „pustinjski Hollywood“, a ako ga odlučite posjetiti ulaz ćete platiti otprilike 50 dirhama, što je 23 KM.

Ait Benhaddou

No, nemojte doći, poslikati se i otići bez da posjetite slatki Ouarzazate i obližnjeg UNESCO-vog štićenika, utvrđeno selo Ait Benhaddou koje je također „glumilo“ u mnogim filmovima.

 Hrana na uličnim štandovima

Odmah do tržnice Jemma el Fna nalazi se veliki broj štandova koji se bude tek kada zađe sunce. Ovdje možete uživati u svježe pripremljenoj hrani iz svih dijelova Maroka i možda probati najbolje janjeće kobasice u životu.

Iako se na prvu sve čini prljavo i neuredno, pokušajte zaboraviti taj dojam i jednostavno se opustiti u uživanju u hrani koju teško da ćete igdje probati. Savjet je, kao i svugdje, da birate one na kojima jedu lokalni stanovnici. To su provjereni štandovi s kvalitetnom ponudom.Svakako probajte puževe u juhi, koji se poslužuju na samo 3 štanda, pravi marokanski kus kus ili pak njihovo tradicionalno jelo tajin. 

Jemma el Fna navečer s otvorenim štandovima s hranom

Iako smo već rekli da ćete takvu hranu moći probati samo tamo, probajte ju napraviti kod kuće i barem okusima otputovati u Maroko dok kupujete avionsku kartu za Crveni grad. Zamirišite dom začinima, napravite piletinu punu okusa ili kuskus na marokanski način.

Punkufer / AS info

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI