HomeIzdvojenoNA PARIČKOM BRDU U NOVOM PAZARU ZASAĐENA ‘PALESTINSKA ŠUMA’

NA PARIČKOM BRDU U NOVOM PAZARU ZASAĐENA ‘PALESTINSKA ŠUMA’

Grupa entuzijasta okupljena oko neformalnog udruženja građana “Za zdrav Novi Pazar“ od ranih jutarnjih sati na padinama Paričkog brda u Novom Pazara sadi 3.000 stabala crnog bora.

Prema riječima člana grupe građana “Za zdav Novi Pazar“, Rušida Hasića, višestruki je značaj te ekološke akcije.

Ističe da su članovi sami finansirali kupovinu stabala a da su saglasnost za parcelu na kojoj se sadi šuma dobili od Javnog preduzeća “Srbija šume“.

Više je razloga zašto je važno pošumljavanje Novog Pazara. Na ovaj način podižemo ekološku svijest građana, a sa druge strane benefiti šume biće mnogobrojni. Nažalost, vazduh u Novom Pazaru je jako zagađen. Smatramo da na ovaj način, sadnjom šuma, dajemo doprinos smanjenju zagađenja. Jednog dana ovo ogoljeno brdo izgledaće dosta ljepše, vjerujem da ćemo biti sretni kada svoju djecu i unučad budemo ovdje dovodili – izjavio je za Anadolu član grupe građana “Za zdav Novi Pazar“, Rušid Hasić.

PORUKA NARODU GAZE – NISTE ZABORAVLJENI

On je istakao da su aktivisti grupe “Za zdrav Novi Pazar“ jednoglasno odlučili da sadnju stabala crnog bora posvete žrtvama Palestine, a da Novi Pazar dobija prvu “Palestinsku šumu“ u svijetu, kao simbol saosjećanja građana sa braćom i sestrama u Palestini.

Strašno je gledati kako ginu civili, stari, žene, djeca…Gledamo kataklizmične scene i nama je to preteško da gledamo. Sadnjom “Palestinske šume“ šaljemo poruku da narod u Gazi nije zaboravljen, da tamo negdje ima neko ko ih se sjeća i nosi u srcu – izjavio je Hasić za Anadolu.

Pozivu te grupe građana na akciju sadnje stabala odazvalo se oko 60 volontera, ekoloških aktivista i građana Novog Pazara.

hayat.ba/ASinfo

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI