HomeIzdvojenoNa tržište BiH isporučena voda iz Hrvatske koja može biti štetna za...

Na tržište BiH isporučena voda iz Hrvatske koja može biti štetna za zdravlje

Na tržište Bosne i Hercegovine je isporučena voda iz Hrvatske, koja je ranije iz prodaje povučena u toj zemlji i u Sloveniji zbog prisustva crnog taloga. Očekuje se da nadležne agencije u Bosni i Hercegovini također povuku proizvod s polica.

Agencija za sigurnost hrane BiH je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) obaviještena da je na tržište BiH isporučena izvorska voda porijeklom iz Hrvatske u kojoj je, službenim kontrolama, vizuelno potvrđena prisutnost crnog taloga na dnu boce.

Kako navode iz Agencije, naziv proizvoda je “Studena 1.5 L”, brenda Studena, zemlje porijekla – Hrvatska, te može utjecati na ljudsko zdravlje. Proizvođač je STUDENAC d.o.o., Matije Gupca 120, Lipik.

Tri serije ove izvorske vode su prije četiri dana povučene sa hrvatskog tržišta, nakon čega je uslijedilo obavještenje zemljama koje su ovu vodu uvezle.

Hrvati su objavili informaciju o tome koje serije boca su konkretno povučene, a riječ je o seriji s rokom upotrebe 07/2024 (šarža 7B01000091) i još dvije serije s rokom upotrebe do 08/2024 (šarža 7B01000092 i 7B01000093). Iste serije proizvoda su prošle sedmice povučene i sa polica u Sloveniji.

Navedeni proizvod nije u skladu s odredbama Zakona o hrani (‘Službeni glasnik BiH’, broj 50/04), dodaju iz Agencije.

Sve raspoložive informacije o proizvodu, sukladno važećim propisima, dostavljene su na daljnje postupanje mjerodavnim inspekcijskim tijelima u Bosni i Hercegovini od kojih je zatraženo poduzimanje mjera i povratno obavještavanje Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI