HomeIzdvojenoNakon nesreće u Budvi, padobranac Ibrahim (90) se uspješno oporavlja u UKC-u...

Nakon nesreće u Budvi, padobranac Ibrahim (90) se uspješno oporavlja u UKC-u Tuzla

Najstariji padobranac u Evropi, 90-godišnji Tuzlak Ibrahim Kalesić, nedavno je tokom takmičenja u Budvi doživio tešku nesreću. Sa ovim simpatičnim djedom razgovarali smo prije nekoliko mjeseci i tada nam je pričao o takmičenjima na koje planira ići, među kojima je bilo i ovo u Crnoj Gori. Nažalost, Ibrahim je prilikom skoka doživio nesreću od koje se trenutno oporavlja u UKC-u Tuzla, gdje ga je posjetila i naša ekipa.

Kad sam ja otvorio padobran, meni se glavni padobran nije otvorio, čekao sam još dvije sekunde to su propisi da se padobrančić otkači i nije se otkačio. I onda sam ja morao pokrenuti ručicu za glavnu kupolu, jer ako je ne pokrenem i otvorim glavnu rezervu onda je totalni zamršaj, onda je sto posto pogibija”, priča nam Ibrahim Kalesić.

Srećom do toga nije došlo. Iako je iskustvo na njegovoj strani, jer se ovim sportom bavi više od pola svog života, Ibrahim se ipak u ovom slučaju, priča nam, prepustio, jer ništa više nije mogao učiniti.


“Šta sam ja mogao? Samo sam se prepustio sudbini. Sjećam se da sam preletio preko jednog krova, udario u zid i odbacio se od tog zida na balkon i ovom sam rukom udario u balkon i kad sam udario ja sam se tada onesvijestio i ništa više ne znam. Onda sam se probudio u sanitetu”.

U bolnici u Budvi je operisan. Tamo je dobio i svu potrebnu njegu, čak su i troškove platili, ali kaže nam da je ipak jedva čekao doći u svoju Tuzlu. Iako je teško povrijeđen, osjeća se dobro.


“Nećete vjerovati koliko se ja drukčije psihički osjećam, sve ovo što je do sada urađeno, siguran sam 1000 posto da će biti još bolje, jer rade profesionalno, sistematski kako je predviđeno za moj slučaj”.

Upravo zbog toga, Ibrahim se nada da će uskoro opet moći skakati. Iako mu je ovo jedina ali vrlo teška povreda u karijeri, ističe da se ne plaši.

Morat ću se konsultovati sa specijalistima, ljekarima, koliko to vremena treba, šest mjeseci, godinu dana, možda i dvije godine, nije važno ali da ću biti sposoban ponovo da skačem. Nemam straha apsolutno”, naglašava Ibrahim.

Ibrahim je skakao na brojnim važnim događajima, osvajao prva mjesta i sam i sa reprezentacijom, a najviše se ponosi skokom za koji je dobio priznanje od Josipa Broza Tita. S obzirom na ogromnu količinu energije i ljubavi prema ovom sportu, u šta smo se i mi uvjerili, želimo mu da što prije ponovo skače.

rtvslon.ba/ASinfo

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI