HomeIzdvojenoOd 19. februara ponovo poskupljuju cigarete, donosimo vam pregled novih cijena

Od 19. februara ponovo poskupljuju cigarete, donosimo vam pregled novih cijena

Iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) su potvrdili za Klix.ba da su im svi veliki proizvođači i distributeri cigareta dostavili nove maloprodajne cijene cigareta.

Ukazali su da se prvo poskupljenje očekuje od 19. februara i to se odnosi na cigarete koje na tržište Bosne i Hercegovine plasira kompanija TDR Sarajevo.

Nove cijene cigareta koje proizvodi TDR

Nakon toga, 1. marta poskupjet će i cigarete koje na tržište plasira kompanija Philip Morris.

Nove cijene cigareta koje proizvodi Philip Morris

Cigarete koje na tržište plasira kompanija Nelt poskupjeti od 14. marta.

Nove cijene cigareta koje uvozi kompanija Nelt

Kako su naglasili u UIO, skoro sve vrste cigareta će poskupjeti za 0,20 KM po paklici cigareta.

“Moramo istaći da je i u ovoj godini na snazi ostala akciza po paklici cigareta kao i u prethodnih pet godina. Naime, odlukom o utvrđivanju specifične i minimalne akcize na cigarete, koju je usvojio Upravni odbor UIO, predviđeno je da se i u 2024. paklica cigareta oporezuje proporcionalnom akcizom u iznosu od 42 posto maloprodajne cijene cigareta i specifičnom akcizom u iznosu od 1,65 KM po paklici te pripadajućim PDV-om od 17 posto”, obrazložili su u UIO.

S obzirom na to da se u prethodnih pet godina nije mijenjala legislativa u smislu povećanja poreskog opterećenja po paklici cigareta, za pretpostaviti je da su, kako su istakli, inflatorna kretanja razlog za rast cijena cigareta na tržištu Bosne i Hercegovine.klix/ASInfo

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI