HomeIzdvojenoZastupnici u Skupštini TK jednoglasno usvojili nekoliko zaključaka, ali ne i smjenu...

Zastupnici u Skupštini TK jednoglasno usvojili nekoliko zaključaka, ali ne i smjenu ministra 

Sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona hitnog karaktera završena je nakon iznošenja nekoliko zaključaka o kojima su se zastupnici izjašnjavali.

Među onima koji nije naišao na podršku većine je zaključak kojim Skupština TK traži ostavku ministra unutrašnjih poslova TK Hajrudina Mehanovića, te da ukoliko to ne uradi da je Odluka na premijeru TK Irfanu Halilagiću.

Za ovaj zaključak 15 zastupnika bilo je protiv dok je 14 njih bilo suzdržano.

Među ostalim zaključcima koji su usvojeni jednoglasno jeste da se od Federalne uprave policije traži da što hitnije završi postupak istrage u vezi sa tragičnim događajem od 7. februara kada je na brutalan način ubijena Amra Kahrimanović i da o rezultatima istrage obavijesti javnost oštećene i ostale institucije u TK, među kojima je i Skupština, nakon čega će Skupština TK preduzeti mjere iz svoje nadležnosti prema najodgovornijim iz MUP-a TK i Uprave policije.

Također, usvojen je i zaključak da Skupština TK traži od nadležnih pravosudnih institucija, Tužilaštva da na osnovu rezultata istrage FUP-a preduzme sve neophodne mjere iz svoje nadležnosti prema svim akterima koji su bilo na direktan ili indirektan način mogli i morali preduprijeti da ne nastupi tragičan događaj, a svojim nečinjenjem su to propustili.

Skupština TK traži i od Misije OSCE-a u BiH da dostavi procjenu sigurnosne situacije na području TK i sjeveroistočne Bosne i poziva FUP da dostavi informaciju o bezbijednosnoj situaciji u Federaciji BiH odnosno u svim kantonima.Osim toga, među zaključcima je i taj da Kantonalna skupština traži od Vlade TK da formira interresornu grupu sačinjenu od pravnika kriminalista i kriminologa koji će izvršiti analizu svih akata MUP-a TK, Krivičnog zakona FBiH i Zakona o krivičnom postupku FBiH, te predložiti njihove izmjene i dopune a sve u cilju podizanja stepena bezbijednosti svih građana TK i FBiH.

Od Vlade TK se također traži da nastavi sa kadrovskim i materijalnim jačanjem MUP-a TK u svrhu lične sigurnosti građana i njihove imovine, navodi se u izvještaju Skupštine TK.

“Skupština TK najoštrije osuđuje svaki oblik politizacije tragičnog događaja zarad političke promocije i traži od svih da se suzdrže teških riječi, etiketiranja i osuda bez valjanog osnova”, stoji u izvještaju.


rtvslon/ASInfo

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI