HomeVijestiOprez pri krčenju imanja - propisane su i kazne

Oprez pri krčenju imanja – propisane su i kazne

Dolaskom ljepšeg vremena počinju radovi na uređivanju dvorišta i imanja, a uporedo raste i opasnost od izbijanja požara. Na vlasnike zemljišnih parcela, posebno onih koje graniče sa šumom, apelira se da vode računa o svojim aktivnostima.

Banjalučki vatrogasci su prethodnih dana imali više intervencija zbog nekontroliranog širenja vatre izazvane paljenjem otpadnog ili materijala nastalog krčenjem površina, zbog čega je upućen apel da se građani uzdrže od toga.

Apelujemo da građani ne pale vatru na otvorenom i da je ne ostavljaju bez nadzora, a naročito pri jakim naletima vjetra, što može prouzrokovati brzo širenje požara i dovesti do povećanja površine zahvaćene požarom“, naveli su vatrogasci.

Štete koje nastaju kao posljedica šumskih požara su nemjerljive. Osim materijalne, izražene u uništenoj drvnoj masi, mnogo veće nastaju privremenim ili trajnim narušavanjem šumskih ekosistema. U 95 posto slučajeva uzročnik nastanka šumskih požara je čovjek, a tek u malim procentima su to udar groma, ekstremne temperature ili drugi uzročnici.

Treba podsjetiti da je prema Zakonu o zaštiti od požara zabranjeno paljenje korova i drugog poljoprivrednog otpada bez prethodnog obavještenja vatrogasne jedinice.

Ovaj zakon propisuje novčane kazne od 100 do 1.000 KM za ona fizička lica koja pale korov i drugi poljoprivredni otpad bez obavještavanja vatrogasne službe, kao i ako ne poduzme sve potrebne mjere i radnje s ciljem sprečavanja širenja vatre. Odgovorna osoba je vlasnik, odnosno korisnik imovine kada se radi o privatnom posjedu.

Kako spriječiti požare u proljeće, nedavno je u svojoj kolumni pisala i Ranka Vojnović, diplomirani inženjer poljoprivrede. Kako je navela kod paljenja iskrčenog materijala (granje, kupine i slično) na otvorenom, veliku pažnju treba posvetiti obimu vatre i udaljenosti od objekata. Uvijek je bolje zapaliti više odvojenih manjih gomila, nego zapaliti jednu veliku.

Jame za spaljivanje pružaju bolju zaštitu od širenja požara nego što je to slučaj sa spaljivanjem na otvorenom. U zemlji je potrebno napraviti udubljenje od 30 cm, a promjer ne treba biti veći od jednog metra.

Akroklub / AS info

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI