HomeIzdvojenoOsam znakova da je vrijeme da posjetite dermatologa

Osam znakova da je vrijeme da posjetite dermatologa

Ako imate jedan od ovih simptoma, obavezno posjetite dermatologa.

1. Imate osip koji traje više od sedam dana

Ako na bilo kojem dijelu kože imate osip koji vas svrbi i traje više od sedam dana, obavezno potražite ljekarsku pomoć.

2. Imate crvene mrlje na tijelu

Crvene mrlje koje se pojavljuju na licu i vratu mogu biti povezane sa stresom, određenom alergijskom reakcijom ili pak s osipom koji imate. Bez obzira na uzrok, posjetite dermatologa, pogotovo ako se mrlje šire.

3. Vaša koža je preosjetljiva

Ako imate problema da pronađete pravi proizvod za njegu kože onda obavezno posjetite dermatologa koji će vam prepisati pravi proizvod.

4. Vaša koža je iznenada puna prištića

Ako oduvijek imate čistu kožu, a odjednom primijetite da imate puno prištića, provjerite ih kod dermatologa. Akne kao poremećaj u radu lojnih žlijezda nisu samo estetski već i zdravstveni problem.

5. Vaše akne ne prolaze…

Ako bezuspješno liječite svoje akne, recite svom doktoru može li vam prepisati novu kremu ili lijek. Akne se mogu potpuno izliječiti, ali samo uz odgovarajući tretman i upornost.

6. Niste sigurni da li je vaša akna “samo” akna

Možda je u pitanju alergija za koju smatrate da su akne ili je riječ o infekciji koju je malo teže liječiti. Ako sumnjate da je u pitanju nešto više od akne i vaš proizvod koji upotrebljavate za liječenje i njegu ne djeluje, posjetite dermatologa.

7. Imate opekotinu na tijelu koja ne prolazi

Zavisno od stepena oštećenja opekotine mogu da budu praćene brojnim potencijalnim komplikacijama. Ali, ako se pravilno liječi unutar nekoliko dana bi opekotina trebalo da zaraste. Ako kod vas to nije slučaj, obavezno posjetite doktora.

8. Ako gubite puno kose

Neobjašnjivo, iznenadno i izraženo ispadanje kose može biti zabrinjavajuće. Ako niste pod stresom ili niste promijenili ništa u svojoj rutini za njegu kose, a ipak je gubite, nemojte čekati da postane gore. Ako sumnjate da nešto nije u redu posjetite dermatologa koji će vam pogledati vlasište i ustanoviti u čemu je problem.

Dnevni Avaz/ASinfo

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI