HomeMagazinOvaj orašasti plod je broj jedan za snižavanje kolesterola, kaže nova studija

Ovaj orašasti plod je broj jedan za snižavanje kolesterola, kaže nova studija

VEĆ znamo da orašasti plodovi imaju mnogo zdravstvenih prednosti, kao što su poboljšanje zdravlja arterija, opskrba esencijalnim mineralima i potencijalno smanjenje upale.

Povrh svega, utvrđeno je i da orašasti plodovi pomažu u poboljšanju razine kolesterola, što može popraviti cjelokupno zdravlje. A prema novoj studiji koju je provelo Sveučilište Georgia Athens, koje je objavljeno u Journal of Nutrition, pekan orasi imaju sposobnost poboljšanja ukupnog kolesterola, LDL kolesterola i triglicerida, posebno kod ljudi s većim rizikom od kardiovaskularnih bolesti.

Studija je trajala osam tjedana, a u njoj su sudjelovala 52 sudionika, podijeljena u tri skupine. Prva skupina hranila se uobičajeno, a uz to su unosili 470 kalorija pekan orasima. Druga skupina jela je i više pekan oraha kako bi nadomjestili uobičajeni unos kalorija, dok je treća djelovala kao kontrolna skupina i nisu uopće konzumirali pekan orahe.

Nakon dva mjeseca i prva i druga skupina zabilježile su smanjenje kolesterola lipoproteina ne-visoke gustoće, triglicerida i kolesterola lipoproteina niske gustoće (“lošeg” kolesterola). Profesor i jedan od autora studije, Jamie Cooper, rekao je za USA Today da čak i najmanje smanjenje kolesterola može utjecati na rizik od koronarne bolesti srca.

Zdravstvene prednosti pekan oraha

Dokazano je da orašasti plodovi općenito imaju brojne zdravstvene prednosti zbog zdravih masti, aminokiselina, vitamina E, kalija i visokog sadržaja vlakana, što bi moglo biti moguće objašnjenje za nalaze ovog istraživanja.

Iako još treba učiti o pekan orasima i njihovom učinku na kolesterol i zdravlje srca, znamo da oni mogu biti glavni dio zdrave prehrane koja poboljšava kolesterol.

Index / AS info

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI