HomeIzdvojenoOvo je najbogatija žena svijeta, teška 100 milijardi dolara

Ovo je najbogatija žena svijeta, teška 100 milijardi dolara

Fransoa Betenkort Majers (Françoise Bettencourt Meyers), 70-godišnja unuka osnivača “L‘Oreala” Užena Šulera (Eugène Schueller), postala je prva žena na svijetu čije bogatstvo premašuje 100 milijardi dolara.

Priča o toj francuskoj kozmetičkoj kompaniji počela je početkom prošlog vijeka, a Fransoa za svoje današnje bogatstvo može zahvaliti tome što se porodična firma pretvorila u multinacionalnu kompaniju s brojnim poznatim brendovima.

Porodicu su pak obilježile brojne kontroverze – od toga da su neki članovi otvoreno podržavali naciste pa do velike sudske parnice kojom je ionako distanciran odnos majke prema Fransoa, potpuno zahladnio, piše Jutarnji.

Kada je Šuler 1909. osnovao L‘Oreal, želio je da pokrene revoluciju u industriji ljepote. Dobro predviđanje trendova na tržištu, kreativnost, preduzetnički duh i vješto oglašavanje putem atraktivnih plakata donijeli su mu uspjeh.

Nakon njegove smrti 1957. “L‘Oreal” je naslijedila kćerka Lilijan (Liliane), poznata po glamuroznim zabavama koje je organizovala sa svojim suprugom, političarem Andreom Betenkortom (André).

Svoj istaknuti položaj u društvu Lilijan je stekla time što je kontrolisala najveću svjetsku kozmetičku kompaniju, bila na čelu najbogatijeg francuskog filantropskog udruženja, a odlikovana je ordenom Legije časti. Voljela je veliko društvo, luksuz i uživanje u svemu što novac može kupiti.

Jednostavni život njene kćerke Fransoe bio joj je veliko razočarenje, jer se ona ipak družila s predsjednicima, pašama i kraljevima. 

Lilijan je Fransou u intervjuima često nazivala “hladnim djetetom.”

– Bila je teška i spora. Uvijek jedan krug iza mene – govorila je.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI