HomeIzdvojenoOvo su "ubice" baterije: Ako vam se telefon brzo prazni, obratite pažnju...

Ovo su “ubice” baterije: Ako vam se telefon brzo prazni, obratite pažnju na ove stvari

Čini vam se da vam baterija na telefonu ne traje dovoljno dugo? Prije nego što se odlučite na zamjenu, pročitajte koji su to trikovi da joj produžite trajanje.

To što vam se baterija potroši prebrzo, može biti zbog toga što imate previše uključenih aplikacija, pa ste bespotrebno “uposlili” svoj telefon, piše Alo.rs.

Ovim trikovima ne samo da ćete produžiti trajanje baterije nego i njen život.

Ako ostavljate aplikacije da rade kada ih ne koristite, najbrže trošite bateriju na telefonu. Potrebno je samo da steknete tu naviku da isključujete aplikaciju kada je ne koristite ili barem na neko vrijeme.

Automatsko zaključavanje i svjetlo

Telefon troši bateriju gotovo sve vrijeme, ali mnogo manje ako namjestite da se ekran zaključa automatski što prije, čim ga spustite. U suprotnom će samo brže i više trošiti bateriju, pa ćete morati dopunjavati telefon (ako niste poslušali ni savjet o aplikacijama) gotovo svaki dan, i to najmanje jednom.

Smanjite svjetlo na telefonu i ono jako koristite samo ako treba da nešto osvijetlite, da telefon upotrijebite kao bateriju. Usto, manje tipkajte bespotrebno po telefonu i ne provjeravajte koliko je sati ako imate sat na ruci.

Bluetooth

Za bilo koji telefon važi pravilo da isključite bluetooth kada ga ne koristite. Na ovaj način ne samo da štedite bateriju nego i štitite telefon od hakera koji na taj način (ako su vam u blizini) mogu da “provale” u vaš telefon putem bluetootha i ukradu informacije.

Punjenje

Jedna od najčešćih grešaka koje radimo je da ostavimo telefon predugo nepotrebno na punjaču. I da, pogrešno ste mislili – tako nećete bolje napuniti telefon. Što duže ostavite telefon na punjaču, nakon što je napunjen, to je gore po njega. U tom slučaju telefon postaje na neki način ovisan o konstantnom punjenju, pa će baterija brže “curiti”.

Zvukovi i tipke

Ako igrate igrice na telefonu zvuk, obavezno isključite – tako ćete uveliko trošiti manje energije s baterije. Slično je i s tipkama – isključite zvuk tipki, ali i osvjetljenje za tipke – ako vam nije potrebno.

Telefon isključujte kada ga ne koristite. Također, ako vidite da vam je baterija pri kraju, a telefon bi vam mogao zatrebati, isključite ga, pa uključite samo onda kada budete trebali obaviti taj hitni poziv.

Automatsko ažuriranje

Neki telefoni, poput IOS 7 mogu da automatski ažuriraju aplikacije kada god “uhvate” WiFi. To uveliko troši bateriju. Zato isključite automatske aplikacije i prebacite se na “ručni update”.

Isključite WiFi (pa i bluetooth) kada idete napolje i kada ih ne koristite. Isto važi i za aplikacije koje ne koristite. Neke od njih možete i izbrisati s telefona ako vam ne trebaju. Ne koristite dinamične pozadine, jer one vuku mnogo više energije nego obične.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI