Ukoliko ste zaboravili kupiti meso ili ga ne konzumirate, ćoravi gulaš koji se jednostavno priprema će vas oduševiti.
Potrebno vam je: 500 grama krompira, jedna ili dvije paprike, dvije mrke, veća glavica crnog luka, čen bijelog luka, tri – četiri kašike ulja, malo sirćeta, so i biber po želji, jedna ili dvije kašike slatke mljevene paprike, 100 grama nasjeckanog peršuna, lovorov list, decilitar kisele pavlake, sedam decilitara goveđeg temeljca, malo mljevenog kumina, origana i vrhnja.
Priprema jela
U većem loncu zagrijte ulje pa na njemu prepržite crni i bijeli luk narezan na komadiće. Dodajte kockice mrkve, mljevenu papriku pa sve zalijte octom i goveđim temeljcem. Ukoliko ne jede ništa životinjskog porijekla, koristite povrtni temeljac.
Kada temeljac počne vriti, dodajte krumpir narezan na veće kocke. Sve začinite solju, paprom, kuminom, origanom, peršunom i lovorovim listom.
Gulaš kuhajte na laganoj vatri otprilike pola sata. Pred kraj kuhanja dodajte malo vrhnja. Zatim stavite malo origana i poslužite.