HomeIzdvojenoPad svjetskih cijena hrane bez refleksije na BiH: Maslac je najskuplji u...

Pad svjetskih cijena hrane bez refleksije na BiH: Maslac je najskuplji u Travniku, ulje u Orašju

Svjetske cijene hrane pale su i tokom proteklog mjeseca. Tako je indeks cijena hrane Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO), koji prati mjesečne promjene međunarodnih cijena niza prehrambenih proizvoda kojima se trguje na globalnom nivou, u oktobru u prosjeku iznosio 120,6 poena, što je 10,9 posto manje u odnosu na odgovarajuću vrijednost godinu ranije.

Najviši pad

Najviši pad je zabilježen kod cijene šećera, i to za 2,2 posto. Mjesec ranije su cijene na globalnom nivou bile stabilne, ali je pad zabilježen i tokom avgusta. Zanimljivo je da je tada svjetska cijena suncokretovog ulja opala za čak osam posto.

Međutim, taj pad se ne odražava na potrošačku korpu u BiH. Štaviše, nikakvog značajnijeg pojeftinjenja nema, a i odluka o ograničavanju marži na 15 proizvoda Vlade FBiH koja je na snazi do 31. decembra je bez većih efekata.

Da se pad cijena hrane proteklih mjeseci ne reflektira na naše tržište, pokazuju statistički podaci.

Zanimljivo je da je, prema posljednjim statističkim podacima, kilogram hljeba u FBiH skuplji nego u Hrvatskoj. Dok je u FBiH prosječna cijena iznosila 3,83 KM, dotle je u Hrvatskoj hljeb bio jeftiniji za 55 feninga. Podsjetimo, prosječna plaća u FBiH je 1.281 KM, a u Hrvatskoj skoro dvostruko viša – 1.163 eura, odnosno 2.274,98 KM.

Slično je i s maslacem. Pakovanje od 250 grama u FBiH u septembru je koštalo 6,98 KM, što je prosječna cijena, a u Hrvatskoj 6,26 KM. Kada je riječ o maslacu, taj proizvod je u brojnim gradovima već odavno po kilogramu premašio cifru od 30 KM. Iako se zbog metodologije izračuna, a zbog različitog broja snimljenih cijena po gradovima, one ne mogu koristiti za međusobno poređenje, ipak, ti podaci su zanimljivi.

Tako je najskuplji maslac u Travniku. Posljednja prosječna cijena po kilogramu u tom gradu iznosila je 33,59, a najniža cijena od 22,14 KM zabilježena je u Tuzli. Prosječna cijena riže je u Goraždu iznosila 3,28 KM i najniža je u odnosu na druge gradove u FBiH, dok je u Mostaru najviša i iznosila je 6,38 KM.

Cijene mesa

Prosječna cijena ulja u FBiH je iznosila 2,94 KM, međutim, po gradovima su cijene različite. Najjeftinije je bilo u Livnu, po cijeni od 2,78 KM po litru, a najskuplje u Orašju, gdje je koštalo 3,35 KM. Zanimljive su i cijene junećeg mesa bez kosti po kilogramu, koje su se kretale od 16,49 KM u Mostaru do 19,52 KM u Sarajevu.

Zubna pasta

Toaletni papir u pakovanju od osam komada najjeftiniji je bio u Tuzli, s prosječnom cijenom od 3,21 KM, a najskuplji u Sarajevu od 3,94 KM. Zanimljive su i prosječne cijene zubne paste u tubi od 70 grama. U Bihaću je cijena tog artikla bila 4,57 KM, u Mostaru 3,20 KM, u Sarajevu 5,32 KM, u Tuzli 2,72 KM, u Zenici 3,23 KM, u Goraždu 2,50 KM…

Kilogram mljevene kafe je najjeftiniji bio u Širokom Brijegu – 17,26 KM, a najskuplji u Goraždu od 20,16 KM! Prosječna cijena šećera se kretala od 1,97 KM u Tuzli do 2,67 KM u Orašju.

avaz/ASinfo

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI