HomeIzdvojenoPalestinska zajednica u BiH: Dio bh. državljana je izašao iz Gaze, čeka...

Palestinska zajednica u BiH: Dio bh. državljana je izašao iz Gaze, čeka se evakuacija i ostalih

Palestinska zajednica u BiH osvrnula se na proces evakuacije bh. državljana i njihovih porodica iz Pojasa Gaze te su uputili zahvalnicu institucijama i pojedincima koji su učestvovali u ovom procesu.

Palestinska zajednica u Bosni i Hercegovini želi zahvaliti Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, ministru vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedinu Konakoviću, pomoćniku ministra Frani Planiniću – šef Kriznog tima za evakuaciju, ambasadorima Bosne i Hercegovine u Kairu Sabitu Subašiću i Semiru Haliloviću, te svim drugim institucijama i pojedincima koji doprinose evakuaciji bh. državljana i njihovih porodica iz pojasa Gaze.

“Prema nama dostupnim informacijama, dio bh. državljana je uspješno prešao granicu u Rafahu i nalaze se na sigurnom. Još uvijek, jedan dio osoba nije evakuiran iz Gaze, jer nisu mogli da sigurno dođu do graničnog prijelaza usljed opasnosti po njihov život. Apelujemo na sve institucije da nastave ulagati napore da se i oni što je moguće prije evakuiraju na sigurnu teritoriju”, naveli su.

Poručili su kako su civili primorani napustiti teritorij zbog izraelske agresije.

“Zbog brutalne izraelske agresije i genocida u pojasu Gaze, civili su prinuđeni napustiti teritoriju spašavajući vlastite živote i od institucija Bosne i Hercegovine očekujemo zaštite svoje državljane i njihove porodice i da nastave ulagati maksimalne napore u evakuaciji. Zahvalni smo što je barem dio uspješno evakuiran. Palestinski narod nastavlja svoju borbu za miru i slobodu uz podršku sve većeg broja država i ljudi širom svijeta”, saopćeno je.

Posebna zahvalnica upućena je i ambasadoru Katara.

“Posebno se zahvaljuju ambasadoru države Katar u BiH Meshaal Ali Mohammad Abdullah Al-Attiyah i hvala svima koji su doprinijeli procesu evakuacije i zaštite ih od napada izraelske okupacione vojske”, zaključuje se u saopćenju Palestinske zajednice u BiH.

klix/ASinfo

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI