HomeMagazinReceptiPije se u vrijeme ramazana i idealna je za post: Znate li...

Pije se u vrijeme ramazana i idealna je za post: Znate li šta je Nabeez voda?

Ostati hidrirani tokom posta u mjesecu ramazanu, važnije je i od toga da budete siti. Zašto? Dehidracija može smanjiti nivo vašeg raspoloženja i energije te tako učiniti težim obavljanje svakodnevnih poslova.

Mnogi preporučuju da tokom sehura i iftara uzimate napitke na bazi jogurta jer jedna šoljica sadrži čak 85 posto vode, pored, naravno, ostalih prednosti – kalcija i dobrih bakterija za crijeva.

Tu su i zelena salata, svježi voćni sokovi, kokosova voda…

Među tradicionalnim pićima ramazana, Nabeez ili Nabidh ima poseban značaj jer se smatra jednim od omiljenih pića poslanika Muhammeda. U njegovo vrijeme, vjeruje se da se ovo piće pripremalo od grožđica ili hurmi namočenih preko noći u vodi.

Nabeez nije samo piće, to je i alkalizirajući tonik. Ima sve zdravstvene prednosti hurmi uz ogroman bonus koji dolazi s dugotrajnim namakanjem – balansira kiselost u želucu što je česta boljka mnogih ljudi tokom posta nagle promjene vremena obroka.

Natapanje hurmi ili grožđica u vodi nekoliko sati ne samo da čini vodu prijatno slatkom, već i oslobađa vitamine i minerale pohranjene u njima, čineći ih lakšim za varenje i bogatim rastvorljivim vlaknima.

Datule “Ajwa” i sorta grožđica “Manaqqa” smatraju se najboljim za pravljenje ovog energizirajućeg tonika. Ali, možete koristiti bilo koju dostupnu sortu.

Od sastojaka, trebat će vam 12 hurmi bez koštica ili osam kašika suhog grožđa, te četiri šolje čiste vode.

Namočite hurme ili grožđice u čistoj vodi na hladnom mjestu. Držite pribor pokriven. Ostavite ih natopljene 8-12 sati, najbolje preko noći.

Smjesu možete izmiksati u električnom blenderu da dobijete glatki napitak ili jednostavno popiti zaslađenu vodu i pojesti omekšane hurme ili grožđice na dnu šolje sa kašikom na kraju.

Nabeez treba konzumirati u roku od 12 sati nakon namakanja na sobnoj temperaturi i dva do tri dana ako je u frižideru. Nakon tog vremena počinje fermentirati i pretvarati se u alkohol.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI