HomeZanimljivostiPreminuo čovjek koji je 70 godina živio u željeznim plućima

Preminuo čovjek koji je 70 godina živio u željeznim plućima

Paul Alexander koji je 70 godina živio uz pomoć željeznih pluća nakon što je u djetinjstvu obolio od dječje paralize je preminuo danas u 78. godini života.

Paul Alexander iz Dallasa u Teksasu bio je paraliziran od vrata nadolje nakon što se zarazio virusom 1952. godine. Tada je hitno prevezen u bolnicu nakon što je dobio simptome i probudio se unutar mehaničkog pluća. Alexander, koji je dobio ime “čovjek sa željeznim plućima”, živio je u željeznim plućima do kraja života.

Vijest o njegovoj smrti podijelila je fondacija koja je finansirala njegovo liječenje prethodnih godina.

Željezna pluća služila su kao dijafragma koja je pomogla Paulu da diše nakon što mu je doktor uradio traheotomiju kako bi uklonio začepljenost pluća nakon infekcije poliomijelitisa.

Nije se mogao kretati ili razgovarati unutar metalnog kućišta, a često nije bio u mogućnosti komunicirati sa medicinskim osobljem koje se brinulo o njemu.

Alexander je bio jedno od mnogo djece smještenih u željezna pluća tokom izbijanja dječje paralize u SAD-u tokom 1950-ih.

Kasnije je upisao fakultet i stekao diplomu prava, ali nije mogao da napusti željezna pluća. Također je objavio svoje memoare u aprilu 2020. godine, piše Independent.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI