HomeIzdvojenoPovodom 28 Godina Genocida U Srebrenici: U Sarajevu Održan Performans “Cvijet Istine...

Povodom 28 Godina Genocida U Srebrenici: U Sarajevu Održan Performans “Cvijet Istine I Nade”

Na platou ispred Vijećnice u Sarajevu održan je performans “Cvijet istine i nade” u okviru obilježavanja 28. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice, javlja Anadolu (AA).

Performans, čiji je nosilac aktivnosti Udruženje „Moja adresa Srebrenica“, održan je pod pokroviteljstvom Grada Sarajeva i gradonačelnice Benjamine Karić. U realizaciju bio je uključen veliki broj mladih ljudi, sarajevskih srednjoškolca i studenta, a počeo je intoniranjem himne BiH, te izvedbom “Srebreničkog inferna”.

Performansu su prisustvovale porodice žrtava genocida u Srebrenici, potpredsjednik RS-a Ćamil Duraković, ambasador Turkiye u BiH Sadik Babur Girgin, ambasador Palestine u Bosni i Hercegovini Rezeq Namoura, brojni zvaničnici različitih nivoa vlasti, kao i građani.

Najupečatljiviji dio performansa svakako su 8.372 mini tabuta koji simbolizuju broj ubijenih Bošnjaka u genocidu u julu 1995. godine, a koji su izloženi na platou prekoputa Vijećnice. Također, na platou je postavljen i veliki “Cvijet Srebrenice”.

Performans je pratila autentična kostimografija, scenografija i muzika.

Nermin Alivuković, predsjednik Udruženja “Moja adresa Srebrenica”, kazao je novinaru AA kako je riječ o performansu koji izvode glumci Akademije dramskih umjetnosti u Tuzli, zajedno sa djecom Srebrenice.

„Performans daje jedan umjetnički dojam, ustvari govori o razmjerama genocida koji se desio u julu 1995. Ovdje na trgu imamo izložena 8.372 mini tabuta, koji simboliziraju broj žrtava srebreničkog genocida i oni su tu svi na jednom mjestu“, rekao je Alivuković.

Dodao je kako je ovoj jedna od aktivnosti posljednjih godina kojom na određeni način žele razbiti tezu da se o Srebrenici i genocidu govori samo na dan obilježavanja, 11. jula.

“Odlučili smo da krenemo sa razbijanjem upravo te teze da se o Srebrenici priča samo 11. jula, kroz niz aktivnosti nastojali smo da tokom čitave godine govorimo o Srebrenici i o genocidu”, rekao je Alivuković, dodajući kako očekuju da će nakon Tuzle i Sarajeva, ovaj performans biti prikazan i u gradovima širom Evropske unije.

Performans „Cvijet istine i nade“ održan je prošle godine na Trgu slobode u Tuzli.

superportal.ba/ASinfo

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI