HomeVijestiŽiviniceJučer u Živinicama održan skup o zagađenju zraka u Banovićima, Lukavcu i...

Jučer u Živinicama održan skup o zagađenju zraka u Banovićima, Lukavcu i Živinicama

Zagađenje zraka je jedan od najvećih problema koji pogađa veliki broj građana, a posebna šteta se nanosi ranjivim skupinama kao što su djeca, trudnice, hronično bolesni i starije osobe. Jedno od kritičnijih područja kada je u pitanju zagađenje zraka jeste Tuzlanski kanton.

Gradovi u Tuzlanskom kantonu koji imaju monitoring kvaliteta zraka se često nađu na vrhu tabele kada je u pitanju indeks zagađenosti zraka, a posebno se to vidi s dolaskom hladnijih dana. Pored industrije i saobraćaja, veliki izvori zagađenja zraka su individualna ložišta, koja za zagrijavanje koriste fosilna goriva i to uglavnom ugalj sa visokim procentom sumpora. Problem predstavlja i što većina domaćinstava, zbog
nepostojanja toplotne izolacije na objektu, koriste velike količine energenata.

Centar za ekologiju i energiju, zajedno sa partnerima, pokrenuo je inicijative koje imaju za cilj da se u budžete Grada Lukavac, Grada Živinice i Općine Banovići uvrste budžetske stavke za sufinansiranje mjera za smanjenje aerozagađenja iz kućnih ložišta, tako da bi građanima/kama bilo omogućeno da izoliraju i utople svoje domove, ugrade toplotne pumpe i da postepeno prelaze na obnovljive izvore energije.

Cilj okruglog stola je razmjena iskustava Grada Tuzla, Grada Lukavac, Grada Živinice i Općine Banovići sa postojećim i planiranim aktivnostima koje imaju za cilj da doprinesu smanjenju zagađenja zraka u ovim lokalnim zajednicama.

Okrugli sto se realizuje u sklopu projekta Eko HuB Tuzla koji realizuje Centar za ekologiju i energiju u okviru projekta „Misli o prirodi!“ kojeg implementira Centar za promociju civilnog društva, a finansijski podržava Švedska.

rtvlukavac.ba/ASinfo

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI