HomeVijestiŽivinicePoziv za sudjelovanje u procesu zajedničkog definisanja ”Vizije 2050” Grada Živinice

Poziv za sudjelovanje u procesu zajedničkog definisanja ”Vizije 2050” Grada Živinice

Obavještavamo sve zainteresovane da je Grad Živinice jedna od četiri partnerske jedinice lokalne samouprave iz regiona bogatih ugljem Projekta “Održiva tranzicija Bosne i Hercegovine – Podrška tranziciji regiona bogatih ugljem” (BiH SuTra), finansiranog od strane Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju  (Sida) i implementiranog od strane Štokholmskog instituta za okoliš – SEI u bliskoj saradnji sa Sektorom za energetiku Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine (BiH).

Ovaj projekat ima za glavni cilj doprinos održivoj tranziciji BiH, što će se postići kroz izradu i primjenu efektivnih mjera i regulativa za lokalnu tranziciju, doprinoseći boljim uslovima života građana u četiri partnerske jedinice lokalne samouprave. Ključne aktivnosti projekta podrazumijevaju:

  1. definisanje puteva održive tranzicije,
  2. razvoj plana tranzicije jedinice lokalne samouprave,
  3. omogućavanje tranzicijskih procesa, i
  4. podršku učenju i razmjeni znanja.

Održiva tranzicija je proces transformacije ka održivom društvu, koji se bavi rješavanjem niza okolišnih problema kao što su klimatske promjene, zagađenje, poljoprivreda, priroda, kružna ekonomija i energija. Ovaj proces uključuje industrijska i tehnološka rješenja, kao i promjene u društvenom i individualnom ponašanju i sistemima finansiranja.

U okviru prve aktivnosti “Definisanje puteva održive tranzicije”, otpočele su aktivnosti na početnoj procjeni situacije u odabranim jedinicama lokalne samouprave te proces definisanja “Vizije 2050”. Ova vizija treba da odražava težnju da stvori prepoznatljivu, razvijenu i inovativnu lokalnu zajednicu koja će građanima omogućiti prosperitetno okruženje, održiv razvoj, zaštićenu okolinu, jednakost i napredak, te kontinuirano stremi ka pravednoj budućnosti.

Početni generalni prijedlog “Vizije 2050” je:

‘’Prepoznatljiva, razvijena i inovativna lokalna zajednica koja napredak bazira na održivoj tranziciji. Lokalna zajednica koja građanima omogućava prosperitetno okruženje, održiv razvoj, zaštićenu okolinu, jednakost i napredak, te kontinuirano stremi ka pravednoj budućnosti.’’

Ovim putem Vas sa zadovoljstvom pozivamo da se pridružite procesu definisanja “Vizije 2050” u bilo kojem koraku za koji smatrate da Vam odgovara.

Ukoliko su Vam potrebne dodatne informacije, molimo da kontaktirate projektno osoblje na e.mail adresu: [email protected], +38735743367 ili [email protected],  +38762779436.

OBAVJEŠTENJE

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI