HomeVijestiPrijava CIK-u: Ko je koga u Banovićima upoređivao sa Hitlerom i spominjao...

Prijava CIK-u: Ko je koga u Banovićima upoređivao sa Hitlerom i spominjao “lov na divljač”?

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine objavila je pregled primljenih prigovora i žalbi u izbornom periodu dostavljenih Centralnoj izbornoj komisiji BiH, među kojima i nekoliko dostavljenih od općinskih/gradskih organizacija političkih subjekata iz Tuzlanskog kantona.

Već smo navikli da je u Tuzlanskom kantonu predizborna kampanja najvše tenzija donosi u Banoviće gdje je aktuleni načelnik Bego Gutić (SDA) uspio na prošlim izborima srušiti vlast do tada u Banovićima neprikosnovenog Mirsada Kukića (PDA).

Burno je u Banovićima i pred ove izbore što se vidi iz prijave CIK-u od 12.09.2022. godine koju je uputio OO SDA Banovići u kojima se navodi:

– Prigovor jer su aktivisti PDA OO Banovići dana 09.09.2022.g ispred prostorija MZ Aljković podsticali prisutne na širenje mržnje protiv Bakira Izetbegovića, Fadila Novalića, Bege Gutića nazivajući ih pogrdnim imenima, upoređujući ih sa Hitlerom. U govoru je spominjano i oružje koje će na dan izbora biti ostavljeno po strani, jer je “oružje” za “divljač” aludirajući na glasače SDA.

CIK je po ovom pitanju tražio izjašnjenje PDA.

OO SDA Banovići je 23.8.2022. godine podnio prijavu protiv Elzine Pirić da je podsticala prisutne na širenje mržnje protiv: Bakira Izetbegovića, Željka Komšića, Šefika Džaferovića, Fadila Novalića, Irfana Halilagića, Bege Gutića, nazivajući ih pogrdnim imenima te kriminalnom organizacijom i slično.

CIK je prigovor SDA OO Banovići odbacio kao preuranjen, obzirom da se odnosi na period prije početka predizborne kampanje.

Tuzla info / AS info

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI