HomeMagazinReceptiPrijedlog za iftar : Musaka sa šampinjonima

Prijedlog za iftar : Musaka sa šampinjonima

Musaka je praktično i zasitno jelo koje može nahraniti cijelu porodicu, a iako se u kod nas najčešće priprema od mljevenog mesa i krompira, postoji bezbroj verzija i recepata sa svim mogućim namirnicama.

Sastojci:

1 kg krompira
500 g šampinjona
1 luk
2 čehna bijelog luka
1 crvena paprika
2 tikvice
200 ml pasiranog paradajza
2 kaščice origana
1 kaščica bosiljka
2 kašike maslinovog ulja
500 ml jogurta
2 kašike brašna

Priprema:

U tavi zagrijte malo maslinovog ulja te popržite sitno nasjeckani luk. Kad omekša dodati bijeli luk. Zatim dodajte nasjeckanu papriku, šampinjone i tikvice te pržite dok povrće ne omekša. Posolite, pobiberite, pospite origanom i bosiljkom, pa sve dobro promiješajte.

Ulijte umak od paradajza i ostavite na šporetu još 15 minuta. Jogurt umutite s brašnom i miješajte dok ne razbijete sve grudice. Ostavite sa strane.

Narežite krompir na kolutiće i rasporedite ga na dno posude za pečenje. Prelijte smjesom s povrćem. Na vrh posložite još jedan sloj krompira, a zatim preostalo povrće. Na kraju poredati još jedan sloj krompira i preliti jogurtom i brašnom.

Musaku pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200°C oko 45-50 minuta.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI