HomeVijestiŽiviniceProjekat rješavanja tretmana otpadnih voda u ruralnim područjima Grada Živinice

Projekat rješavanja tretmana otpadnih voda u ruralnim područjima Grada Živinice

Gradonačelnik Grada Živinice Began Muhić održao je još jedan u nizu radnih sastanaka sa predstavnicima konsultantskog tima koji radi na izradi idejnog rješenja za realizaciju Projekta rješavanja tretmana otpadnih voda u ruralnim područjima Grada Živinice.

Do sada su se svake godine izdvajala značajna sredstva za razna ucjevljenja i parcijalno rješavanje kanalizacione mreže koje nije bilo dugoročno. Sada se pristupilo jednom vrlo važnom projektu uređenja kanalizacione mreže na cijelom području Grada Živinice.

Prezentaciji ovog idejnog projekta prisustvovali su i predstavnici svih mjesnih zajednica u Gradu Živinice, kako bi mogli dati određene sugestije i prijedloge za realizaciju ovog izrazito važnog projekta za sve građane Grada Živinice.

Nakon idejnog projekta odmah će se pristupiti izradi i glavnog projekta podijeljenog u četiri lota koji obuhvataju područje zapadnog, sjevernog, istočnog, te južnog i jugozapadnog dijela Grada Živinice.

Ukupna cijena investicije za sva četiri dijela iznosi oko 40 miliona KM.

Prema riječima gradonačelnika Grada Živinice nakon izrade projektne dokumentacije Grad Živinice će biti spreman da u saradnji sa međunarodnim fondovima EU bude prvi grad u Bosni i Hecegovini koji će imati u potpunosti uređenu sekundarnu kanalizacionu mrežu za područje cijelog Grada.

Grad i prigradska naselja su obuhvaćena zasebim projektom čija realizacija je u toku. Radi se o projektu rekonstrukcije kompletne vodovodne i kanalizacione mreže u gradskoj zoni i nekoliko prigradskih naselja u Živinicama, odnosno području u kojem upravlja JP ViK Živinice, sa svim prečistačima upojenim na glavni prečistač otpadnih voda Živinicama. Time će se spriječiti da sve otpadne vode koje su do sada išle u rijeke idu na postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda.

Vrijednost ove investicije iznosi oko 54 miliona konvertibilnih maraka. Za finansiranje se očekuje veliki iznos grant sredstva u iznosu od preko 40 miliona konvertibilnih maraka, dok će se za ostatak potrebnih sredstva Grad Živinice kreditno zadužiti po povoljnim kreditnim uslovima. 

Projektom je predviđeno uvezivanje sistema sa modernim tehnologijama, sa ciljem smanjenja zaista velikih gubitaka vode koji su trenutno u određenim područjima i do preko 80 %.

Cilj realizacije gore navedenih projekata je sistemski uređena i umrežena kanalizaciona mreža na cijelom području Grada Živinice.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI