HomeIzdvojenoRudniku u Banovićima prijeti obustava eksploatacije uglja, dok je Kreka najveći dužnik...

Rudniku u Banovićima prijeti obustava eksploatacije uglja, dok je Kreka najveći dužnik za koncesije

Dugovanja koncesionara rudnika prema Vladi Tuzlanskog kantona zaključno s prošlom godinom iznose 7,2 miliona KM. Kao najveći dužnik i dalje se navodi Rudnik uglja Kreka, dok Rudniku mrkog uglja Banovići prijeti obustava eksploatacije zbog neizmirenih potraživanja.

Vlada Tuzlanskog kantona je prihvatila informaciju o prihodima i stepenu naplate po ugovorima o koncesiji iz nadležnosti Ministarstva privrede za 2023. godinu.

Na osnovu navedenih informacija može se konstatovati da dugovanja koncesionara, zaključno s krajem prošle godine, iznose 7.266.998,18 KM i u odnosu na kraj 2022. taj dug je manji za 1.078.374,97 KM.

“Najveći dio dugovanja odnosi se na Rudnik uglja Kreka d.o.o. koji duguje 5.978.209,37 KM, što predstavlja okvirno 82 posto, od ukupnog duga za koncesione naknade te je Ministarstvo privrede poduzelo aktivnosti na pokušaju kompenzacije naplate duga”, istaknuto je u informaciji.

U prošloj godini, po osnovu koncesione naknade od koncesionari iz nadležnosti Ministarstva privrede, su uplatili 4.446.610,89 KMm što je za trećinu manje u odnosu na 2022. godinu.

“Iako je u proteklim godinama Rudnik mrkog uglja Banovići d.d. izmirivao svoje koncesione obaveze, u 2023. godini to nije bio slučaj. Dug ovog rudnika, zaključno s krajem prošle godine iznosio je 555 .668,27 KM, što je približno pet mjesečnih iznosa fakturisane koncesione naknade u navedenoj godini. Razlog kašnjenja uplate fakturisane obaveze po osnovu koncesione naknade, rudnik pravda teškom finansijskom situacijom u kojoj se našao”, istaknuto je u informaciji.

Ministarstvo je upozorilo Rudnik da u slučaju neplaćanja naknade može biti aktivirana bankovna garancija za naplatu duga te prekidanje ugovora o koncesiji, kao i ukidanje dozvole za eksploataciju.

“Rudnik mrkog uglja Đurđevik d.o.o. značajno je smanjio dug u odnosu na 2022. godinu, što je jedan od pozitivnijih primjera što se tiče plaćanja koncesione naknade”, napisano je u informaciji.

Dugovanja ostalih koncesionara odnose se na zadnje kvartale u 2023 godini, dok su neki od koncesionara u potpunosti izmirili svoje obaveze.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI