HomeIzdvojenoRukometaši BiH saznali potencijalne rivale u borbi za plasman na Svjetsko prvenstvo...

Rukometaši BiH saznali potencijalne rivale u borbi za plasman na Svjetsko prvenstvo 2025. godine

Rukometnu reprezentaciju Bosne i Hercegovine očekuje pakao na putu ka eventualnom plasmanu na Svjetsko prvenstvo 2025. godine.

Nakon završetka druge grupne faze na prvenstvu Evrope u Njemačkoj, postali su poznati sastavi oba kvalifikaciona šešira za Mundijal koji se sljedeće godine igra u Hrvatskoj, Danskoj i Norveškoj.

Kvalifikacije (žrijeb u subotu) će dati još 11 učesnika, a BiH se nalazi u drugom šeširu.

Međutim, na drugoj strani žrijeba nalaze se teški rivali te su tako redom potencijalni protivnici BiH selekcije Slovenije, Mađarske, Portugala, Austrije, Islanda, Nizozemske, Španije, Crne Gore, Češke, Poljske i Sjeverne Makedonije.

Već je, inače, poznato 18 učesnika Mundijala.

Osim tri zemlje-domaćina (Hrvatska, Danska i Norveška), plasman su već izborili i Njemačka, Švedska i Francuska kao učesnici polufinala EP 2024, potom Bahrein, Japan, Katar i Kuvajt kao najbolji timovi sa prvenstva Azije, Argentina, Brazil i Čile kao najuspješniji na kontinentalnoj smotri u Južnoj Americi, kao i Alžir, Zelenortska Ostrva, Egipat i Tunis sa afričkog prvenstva.

Također, pozivnicu IHF-a za prvenstva svijeta 2025. i 2027. godine dobila je reprezentacije SAD, s obzirom da će se Olimpijske igre 2028. godine održati u Los Angelesu.

Osim 11 evropskih mjesta, preostala dva upražnjena popunit će najuspješniji tim sa prvenstva Sjeverne i Centralne Amerike i još jedna reprezentacija sa specijalnom pozivnicom Svjetske rukometne federacije.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI