HomeIzdvojenoSaharska prašina stigla je i u BiH: Evo kad se očekuju najveće...

Saharska prašina stigla je i u BiH: Evo kad se očekuju najveće koncentracije

Saharska prašina zahvaljujući jakim vjetrovima s juga stigla je i u Bosnu i Hercegovinu, a meteorolog Bakir Krajinović u razgovoru za Klix.ba pojasnio je kada možemo očekivati najveću koncentraciju, kao i kada će kiša pročistiti atmosferu.

Mnogi su jutros na svojim automobilima primijetili prašinu koja nam je zahvaljujući mlaznim strujama stigla iz Sahare, a meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bakir Krajinović pojasnio je da ova “epizoda” neće dugo trajati.

“Kada govorimo o saharskom pijesku – sve ono što nam dolazi sa sjevera Afrike potrebno je jedno razgraničiti. Na prostor Bosne i Hercegovine i cijele jugoistočne Evrope pristiže prašina, ali ne i pijesak. Pijesak je veće granulacije i kad god se podigne nad sjevernom Afrikom u većini slučajeva u tim pješčanim olujama i ostane na tom području ono što je laganije – to je prašina”, kazao je.Prašina uz mlazne struje koje nam trenutno dolaze sa juga bude prebačena preko Mediterana i Jadranskog mora i dođe na područje jugoistočne Evrope, a u ovom slučaju na šire područje evropskog kontinenta. S obzirom na to da su vjetrovi koji dolaze s juga dosta jaki – prenijeli su ogromnu količinu prašine na evropski kontinent. Ono što zamuti atmosferu je prašina, a ne pijesak i ona se zadržava prilično dugo, naglašava Krajinović.

“Kada govorimo o ovom području – kulminacija je prvog maja kada će atmosfera biti najviše zamućena. Istina nisu to prevelike koncentracije, ali kad god se dešavaju ovi slučajevi – javnost bude više zainteresovana. S prvom kišom koju očekujemo prvog maja, a posebno drugog – koncentracije te prašine će biti drastično manje.

Kako smo i navikli, nakon proljetnih pljuskova atmosfera bude prozračna, čista i ponudi svu onu ljepotu proljetnih boja u BiH, tako će biti i u ovom slučaju. Dakle već drugog maja očekujemo dosta čišću atmosferu i ova epizoda saharske prašine uz vjetar južnog pravca možemo reći da će završiti s prvom kišom”, kaže meteorolog.

Idealne prilike tokom jutra za Prvi maj, poslijepodne kiša

Krajinović kaže da se u jutarnjim satima širom BiH mogu očekivati vremenske prilike idealne za Prvi maj: “Ono što će ponuditi atmosfera je savršena slika za doček Prvog maja na otvorenom. Jutro toplo i sunčano, dosta stabilno uz temperature između 10 i 16 stepeni, na jugu čak i 19 stepeni. Uz ovu južnu struju, osjet ugode će biti dosta izraženiji. U prvom dijelu dana se potrebno zaštititi od sunca, UV zračenje će biti izraženo. Očekivati je već pomenutu saharsku prašinu”.

Od podneva jugo donosi i nešto više oblaka te promjenu koja će kulminirati u kasnim poslijepodnevnim satima i večernjim satima lokalnim pljuskovima širom zemlje koji mogu biti praćeni grmljavinom.

“Narednih dana bit će dosta promjenljivog vremena. Skoro svakodnevno možemo i moramo biti spremni na lokalne pljuskove, one tipične proljetne pljuskove. To ne znači da neće biti sunčanih intervala i dnevne temperature zraka bit će u granicama prosječnih već drugog i trećeg maja – tokom jutra u Bosni od 8 do 14, u Hercegovini do 18 stepeni”, napominje Krajinović.

Za kraj zaključuje da će za Prvi maj tokom jutra biti dosta toplo, tokom dana temperature u Bosni do 26, u Hercegovini do 28 uz poslijepodnevnu kišu i tokom večeri čišćenje atmosfere od ove prašine. Od drugog maja nešto ružnije vrijeme, češće padavine, niže vrijednosti temperatura zraka.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI