HomeIzdvojenoU subotu u FBiH počinje isplata uvećanih penzija, bit će isplaćena i...

U subotu u FBiH počinje isplata uvećanih penzija, bit će isplaćena i razlika za prva tri mjeseca

U skladu sa Zakonom o MIO/PIO, isplata penzija za mjesec april počinje u subotu, 4. maja, saopćeno je iz Federalnog zavoda PIO/MIO.

U skladu s odlukom Upravnog odbora FZ MIO/PIO, o konačnom iznosu redovitog usklađivanja od 6,55 posto, najniža penzija za mjesec april iznosi 573,56 KM, zagarantovana 684,48 KM, dok je najviša penzija, ostvarena prema Zakonu o MIO/PIO (Službene novine 13/18) ograničena na iznos pet najnižih penzija te iznosi 2.867,65 KM.

Prosječna penzija korisnika samostalne penzije, a kojih je na isplati za april 364.560, iznosi 722,21 KM.

Penziju za april primit će ukupno 446.315 korisnika.

Pored uvećanih penzija za april, korisnici će primiti i razliku za prva tri mjeseca između iznosa isplaćenih i iznosa penzije po odluci o konačnom usklađenju.

Ukupno potrebna sredstva za isplatu penzija za april, s uključenim razlikama za prva tri mjeseca te troškovima isplate, iznose oko 305 miliona KM, stoji u saopćenju.

Kako je ranije naglašeno iz zavoda PIO, redovno usklađivanje penzija za 2024. godinu iznosi 6,55 posto.

Ovu odluku donio je Upravni odbor PIO-a na sjednici koja je održana 15. aprila, a kako je naglašeno donesena je na temelju pokazatelja o rastu BDP-a te indeksa potrošačkih cijena.

Prema službenim podacima Federalnog zavoda za statistiku stopa rasta potrošačkih cijena, mjerena indeksom potrošačkih cijena (CPI) u 2023. godini iznosila je 5,10 posto u odnosu na 2022. godinu.

Nadalje, prema procjeni Federalnog zavod za statistiku, stopa rasta nominalnog bruto domaćeg proizvoda (BDP mjeren po tržišnim cijenama) za 2023. iznosi 7,965 posto te se kao takav zaokružuje na 8,00 posto.


klix/ASInfo

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI