HomeTop 7Sarajevo dobija mural legendarnog Mihaela Šumahera

Sarajevo dobija mural legendarnog Mihaela Šumahera

Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine, u 2022. godinu će ući bogatije za novi mural. U Aerodromskom naselju, na zgradi koja gleda na A transverzalu, Udruženje Obojena klapa počelo je oslikavati lik Mihaela Šumahera (Michael Schumacher), nekadašnjeg šampiona Formule 1, prenosi Anadolu Agency (AA).

Zgrada koju je Šumi posjetio kada je boravio u Sarajevu

Mural na zgradi koju je Šumi posjetio

Vedran Poričanin, Emir Mušić, Rijad Hadžić i Benjamin Čengić, umjetnici koji su proteklog ljeta organizovali Fasada festival – Fresh Air Sarajevo Displays Art u Sarajevu, novi projekat realizuju u saradnji sa Goethe institutom BiH. Ovoga puta odlučili su se za oslikavanje murala slavnog njemačkog vozača Formule 1 u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. 

Zgrada koju su odabrali nalazi se upravo u naselju u kojem je slavni Šumi posjetio sarajevske mališane po okončanju rata, fotografisao se s njima i poklonio im igračke.

– Kao djeca smo gledali Formulu 1, pratili Šumahera i njegove majstorske poteze, bio nam je životni idol – priča Čengić, jedan od autora murala.

Objašnjava da je ideja o muralu postojala već neko vrijeme te da je i za autore i za čelništvo Općine Novi Grad bilo važno da odaberu za ovu općinu i za grad značajnu ličnost.

Sarajlije nisu zaboravile dobročinstvo

Sedmerostruki svjetski šampion Formule 1, koji je u komi od 2013. godine nakon teške povrede glave, Sarajevo je posjećivao dva puta kao specijalni ambasador UNESCO-a u povodu projekta prikupljanja novca za liječenje djece žrtava granatiranja i mina. To dobročinstvo mu Sarajlije nikad nisu zaboravile.

Mural koji će Obojena klapa oslikati bit će dimenzija 10×13 metara, a i ovoga puta će biti korištene boje koje pročišćavaju zrak.

– To su fotokatalitičke boje kakve smo koristili i tokom Fasada festivala. Kada boja nanesena na pozadinu dođe u kontakt sa dnevnim svjetlom, ispušta titanij dioksid i tako neutrališe štetne čestice smoga koji stvaraju motorna vozila – istakao je Čengić.

Zajednička želja Obojene klape i Goethe instituta BiH je da novi mural bude poklon stanovnicima Sarajeva za Novu godinu.

AA/AS info

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI