HomeVijestiSrce zapadne Bosne: “Ovo je najkrivudavija rijeka na svijetu”

Srce zapadne Bosne: “Ovo je najkrivudavija rijeka na svijetu”

U srcu zapadne Bosne, smještena među slikovitim pejzažima, leži rijeka Šuica, koja svojom izuzetnom krivudavošću plijeni pažnju putnika i zaljubljenika u ribolov. Poznati putopisac Zuko Džumhur na svom putovanju od Travnika prema Jadranu otkrio je čari ove nevjerojatne rijeke i opisao kao najkrivudaviju rijeku na svijetu.

Rijeka Šuica proteže se na dužini od četrdesetak kilometara i postala je pravo utočište za ljubitelje Fly Fishinga.

Vodotok prepun iznenađenja i zavojitih tokova, pruža izazov i iskusnim ribolovcima. Ova ponornica izvire južno od Kupreškog polja, nedaleko od grada Livna, i svojim putem spaja puteve prema Livnu, Kupresu i Tomislavgradu.

Središnji komad ovog prirodnog bogaćenja je Galečki most koji se smatra remek-djelom starim gotovo 2000 godina. Ovaj most, u obliku luka, premošćuje rijeku Šuicu i svjedoči o bogatoj povijesti ovog kraja.

Njegova arhitektura i starina privlače znatiželjnike i historičare iz cijelog svijeta.

No, nevjerojatna priča Šujice ne završava samo s poviješću i arhitekturom. Ova rijeka krase kristalno čiste vode koje su domaćin mnogim vrstama riba. Pastrmka i lipljen plivaju u njenim dubinama, a rijetki riječni rakovi dodatno obogaćuju biološki ekosistem.

Zanimljivo je da se rep raka u narodu naziva šuja, što može biti inspiracija za ime same rijeke.

Osim prirodnih čuda, Šuica ima i svoju bogatu povijest naseljavanja. Izvori otkrivaju da su najstariji stanovnici ovog područja pripadali ilirskom plemenu Delmati. Njihova naselja, poput čuvenog grada Daelminium (današnjeg Tomislavgrada), obogatila su ovaj krajolik.

Uz povijesne zagonetke, istraživači vjeruju da su Rimljani preuzeli vlast nad Delmatima u prvom vijeku nove ere, ostavljajući za sobom neprocjenjivo kulturno nasljeđe, uključujući i spomenuti Galečki most.

Njeno krivudavo korito, netaknuta priroda te tragovi povijesti čine je izvanrednom destinacijom za sve one koji žele istražiti čuda Bosne i Hercegovine.

N1/ASinfo

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI