HomeIzdvojenoŠta donosi najavljeni zakon: Koliko rakije će se moći proizvoditi?

Šta donosi najavljeni zakon: Koliko rakije će se moći proizvoditi?

Koliko se alkoholnog pića godišnje proizvede u FBiH – niko ne zna. Ova oblast je potpuno u “sivoj zoni”, a procjene pokazuju da je više od 60 posto proizvodnje i prometa tržišno nekontrolisano.

No, čini se kako je odzvonilo neograničenom rad “veselih mašina”, jer je FBiH korak bliže ka donošenju propisa u ovoj oblasti. Tako će se domaćini koji godišnje proizvedu 40 litara čistog alkohola, odnosno 100 litara jakog alkoholnog pića, dakle rakije, morati upisati u Registar proizvođača. Predviđa to Nacrt zakona o jakim alkoholnim pićima koji je prošle sedmice usvojen u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Nepostojanje propisa

“Rakija od voća može se zaslađivati kako bi se zaokružio konačni okus. Međutim, konačni proizvod ne smije sadržavati više od 18 grama sladila po litri, izraženog kao invertni šećer”, stoji pored ostalog u usvojenom Nacrtu.

Jedan od glavnih razloga za donošenje ovog zakona je i nepostojanje posebnog propisa – lex specijalis, koji reguliše ovu oblast.

“Na području FBiH proizvode se, prije svega, voćne rakije, te je velika zainteresiranost proizvođača voća, a također i grožđa, da se osiguraju zakonski uslovi, odnosno donesu propisi kojim će se regulisati proizvodnja i promet prije svega rakija, ali i drugih jakih alkoholnih pića”, navode iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Značajan dio proizvodnje rakija u FBiH se obavlja na tradicionalan način, bez standardizacije kvaliteta. One se uglavnom prodaju u rinfuznom stanju i van “legalnih” tokova. Međutim, ova proizvodnja može biti perspektivna, uz poboljšanja putem udruženja proizvođača, a zatim i kroz zaštitu geografskog porijekla.

Šta zakon uređuje

Ovom regulativom se omogućava da fizička lica destilat koji prevazilazi njihove potrebe, mogu legalno prodati drugom proizvođaču destilata, odnosno jakog alkoholnog pića. Omogućava se i praćenje svih tokova cjelokupnog procesa proizvodnje jakog alkoholnog pića, od osnovne sirovine za proizvodnju, do konačno upakovanog proizvoda, čime se garantuje porijeklo i kvalitet.

Zakonom se predviđa uređenje proizvodnje jakih alkoholnih pića, registracija proizvođača, kvalitet proizvoda, zaštita geografskih oznaka, deklarisanje i promet jakih alkoholnih pića, nadležnosti u provođenju ovog zakona, inspekcijski nadzor, kao i druga pitanja od značaja za jaka alkoholna pića.

Nacrt zakona treba potvrditi i Dom naroda Federacije BiH nakon čega će isti biti upućen u javnu raspravu i pripremljen kao Prijedlog, navodi Agroklub.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI