HomeIzdvojenoU BiH oko 250 hiljada građana ne posjeduje ličnu kartu, da li...

U BiH oko 250 hiljada građana ne posjeduje ličnu kartu, da li su procedure komplikovane?

Sigurno ste bar jednom čuli rečenicu “dobro čuvajte dokumente”. Razlog je dobro poznat – komplikovane i dugotrajne procedure u slučaju da izgubite lične dokumente ili vam ih ukradu.

“ Procedura je uvijek i kada izgubimo i kada ne izgubimo, procedura je uvijek stojiš po dva tri sata kad odeš gore to je uobičajeno”, smatra građanka Tuzle. 

Istog mišljenja su i drugi anketirani građani. Procedure duge, a kako kažu s godinama sve je teže.

“Velika je procedura dok se dođe, u ovim godinama je sve teže, veliki su redovi, nimalo nije sjajno, komplikovano je”, navodi tuzlak Asmir. 

“ Jašta je nego komplikovano. Problem je veliki kada se to izgubi”, kaže Meho. 

To najbolje znaju oni koji ili su se našli u situaciji da izgube ličnu kartu ili se desilo članovima njihove porodice.

“ Desilo mi se punici pa valjalo je dugo tražit dokumentaciju i papire da bi se to uspostavilo da bi se dobila nova lična karta, starija je to osoba”, navodi Šaban. 

Istu procedure prošla je i Hanka iz Moluha. Kaže ne može se ništa uraditi, a strpljenje moraš imati jer dokumenti su u pitanju.

“ Prijavila sam da je ukraden novčanik sa dokumentima, piši izjavu zašto ti je ukraden, gdje i kako. Koliko je to otprilike trajalo? Pa 20 dana čekaš novu otprilike i to je to”

Upravo to i jeste prvi korak. Prijaviti gubitak lične karte policijskoj upravi na čijoj teritoriji je izgubljena.

“ Tom prilikom stranka prilaže i administrativnu taksu u iznosu od 8 KM. Policijska uprava prijavu dostavlja sektoru za građanska stanja koji je izdao ličnu kartu i koji donosi rješenje o oglašavanju lične karte nevažećom, izgubljenom ili ukradenom. Stranka nakon toga može podnijeti zahtjev za novu. Cijena lične karte je 18,00 KM ”, navode iz MUP-a TK. 

Uz zahtjev, građani trebaju dostaviti uvjerenje o državljanstvu, izvod iz matične knjige rođenih i rješenje o oglašavanju lične karte nevažećom, izgubljenom ili ukradenom.

Izgubljena lična karta čest je događaj koji nas uvijek zabrine ali i stvara dodatne troškove. Sudeći prema mišljenju građana, ovakav peh može se dogoditi svakome od nas. Iako je posjedovanje lične karte zakonski obavezno, oko 250 hiljada građana u BiH ne posjeduje ovaj dokument. Stoga se postavlja pitanje kolike su novčane kazne predviđene za to. 

To se odnosi na ukupan broj građana kojima su istekli lični dokumenti, a nisu podnijela zahtjeve za izdavanje novog dokumenta.

Samo u Tuzli od početka godine do danas prijavljeno je 3.158 izgubljenih, nestalih ili ukradenih biometrijskih ličnih karti.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI