HomeIzdvojenoUN: Pojas Gaze je postao mjesto smrti i očaja

UN: Pojas Gaze je postao mjesto smrti i očaja

Nakon tri mjeseca izraelskih napada u Pojasu Gaze, Ujedinjeni narodi (UN) su saopćili da situacija za civile na palestinskom teritoriju postaje još kobnija i teža.

– U tri mjeseca od užasnih napada 7. oktobra, Gaza je postala mjesto smrti i očaja – rekao je u petak UN-ov čelnik organizacije hitne pomoći OCHA Martin Grifits (Griffiths). Bombardirana su čak i područja u koja su se civili preselili po zahtjevu Izraela, a „nemilosrdno napadnute” su bile i medicinske ustanove.

Izraelska vojska više je puta izvela napade u i oko bolnica u izoliranom obalnom području pod optužbama da ih Hamas zloupotrebljava u terorističke svrhe.

“Glad je iza ugla”

Nekoliko bolnica koje još uvijek djelomično rade, preplavljene su očajnim ljudima koji traže zaštitu, rekao je Grifits.

– Odvija se javnozdravstvena katastrofa. Zarazne bolesti se šire u prenapučenim skloništima kako se kanalizacije izlijevaju. Oko 180 palestinskih žena svakodnevno rađa usred ovog haosa. Ljudi se suočavaju s najvećim nivoom prehrambene krize ikada zabilježenom. Glad je iza ugla – kazao je Grifits.

– Posebno je za djecu proteklih 12 sedmica bilo traumatično. Bez hrane. Bez vode. Bez škole. Ništa, osim zastrašujućih zvukova rata, iz dana u dan – rekao je UN-ov koordinator za hitnu pomoć.

Pojas Gaze jednostavno je postao „nenastanjiv”, rekao je.

Od početka rata ubijeno više od 22.000 ljudi

Prema zdravstvenom tijelu, koje je pod kontrolom Hamasa, od početka rata ubijeno je više od 22.000 ljudi, velika većina njih su bili civili.

Istovremeno, i dalje traju raketni napadi na Izrael i 120 talaca je još uvijek zatočeno u Pojasu Gaze, naglasio je Grifits. Pozvao je obje strane da ispune svoje obveze prema međunarodnom pravu te je još jednom pozvao na hitan prekid rata.

Masovna izraelska vojna operacija u Pojasu Gaze bila je navodno odmazda na koordinirani niz terorističkih napada islamističke organizacije Hamas i drugih ekstremističkih palestinskih grupa 7. oktobra 2023.

avaz/ASinfo

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI