HomeIzdvojenoUpozorenje stručnjaka: Nagla promjena vremena loše utiče na zdravlje, posebno hronične bolesnike.

Upozorenje stručnjaka: Nagla promjena vremena loše utiče na zdravlje, posebno hronične bolesnike.

Svjedoci smo da se uslijed klimatskih promjena, posljednjih godina promjene vremenskih prilika i temperature zraka dešavaju prilično naglo, navodi se u upozorenju iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Našem organizmu takve nagle promjene ne dozvoljavaju da se organizam na njih prilagodi pa zdravije osobe, a naročito osobe sa hroničnim bolestima, na njih reaguju različitim simptomima.

U narednim danima kada je najavljena promjena vremena i pad temperature možemo očekivati lošije raspoloženje, nesanicu, glavobolju kod osoba koje pate od glavobolja, bolove u zglobovima, kostima, mišićima. Nagle promjene temperature najviše će osjećati hronični bolesnici i stariji ljudi, kažu stručnjaci.

Kod nagle promjene vremena srčani bolesnici moraju biti na posebnom oprezu. Poznato je da se krvni sudovi šire i skupljaju na toploti i hladnoći, zbog čega krvni pritisak može oscilirati.

Promjena temperature u kratkom vremenu od samo nekoliko stepeni prouzrokuje sužavanje arterija, ograničen protok krvi i manjak kiseonika koji dopire do srca, koje zbog hladnog vremena brže pumpa krv kako bi održalo tjelesnu toplotu. Tada pritisak raste i veća je opasnost od srčanog udara.

Zbog naglog pada temperature, ljudi koji imaju problema s pritiskom, ali i srčanih problema, ne bi se trebali izlagati prevelikim naporima niti teškom fizičkom radu, a obavezno moraju redovno uzimati terapiju.

Astmatični napadi mogu se javiti zbog pojačane vlage u zraku ili zbog veće koncentracije polena koju često donese olujno nevrijeme, koje ujedno hladi zrak i dišni sistem, zbog čega se bronhi u plućima sužavaju i otežavaju disanje.

Za osobe sa astmom takva reakcija može biti opasna, stoga je preporučljivo uzimati propisanu terapiju kao prevenciju te pratiti stanje i tok astme te se inhalirati po potrebi.

Zdrava ishrana i puno tekućine

Kako navode iz Instituta, prilikom pada temperature, osobe koje pate od reumatskih bolesti mogu osjetiti bolove u kostima i mišićima. Uzrok povezanosti promjene vremena i pojačanog reumatskog bola leži u promjeni vazdušnog pritiska, vlažnosti i temperature.

Ova tri elementa se najviše mijenjaju za vrijeme zahlađenja i nevremena. Naime, kod pada pritiska, zglobovi se rastežu, a s obzirom na to da su puni živčanih završetaka, osjeća se bol.

Dobar preduslov za ublažavanje negativnih posljedica vremena je zdrava i pravilna ishrana, u kojoj su optimalno zastupljene sve važne namirnice, unošenje dovoljne količine tečnosti (voda, čaj, cijeđeni sokovi) te umjerena fizička aktivnost.

Dobar i kvalitetan san od osam sati je nezaobilazan ukoliko želimo da organizam podnese promjene koje nam slijede. Budite umjereni s analgeticima, lijekovima za smirenje i ekscitirajućim napitcima (kafa, alkohol), ističu u INZ-u.

Hronični bolesnici moraju redovno uzimati propisane lijekove, a ako su negativne posljedice vremena učestale ili se pogoršavaju potrebno je konsultovati doktora.

radiosarajevo.ba/ASinfo

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI