HomeIzdvojenoVlada Federacije BiH: 11. juli 2024. godine proglašen Danom žalosti u Federaciji...

Vlada Federacije BiH: 11. juli 2024. godine proglašen Danom žalosti u Federaciji BiH

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici, na prijedlog Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, donijela Odluku kojom se 11. juli 2024. godine, Dan sjećanja na genocid u Srebrenici, proglašava Danom žalosti u Federaciji BiH.

Dan žalosti se obilježava obaveznim isticanjem zastave Bosne i Hercegovine na pola koplja, odnosno jarbola, na zgradama zakonodavnih, izvršnih i sudskih organa vlasti, javnih ustanova, institucija i drugih pravnih lica na području Federacije Bosne i Hercegovine.

Na Dan žalosti ne mogu se održavati programi kulturno-zabavnog karaktera na javnim mjestima u Federaciji BiH. Medijske kuće na teritoriji Federacije BiH su dužne uskladiti i prilagoditi svoje programske sadržaje Danu žalosti.

U obrazloženju je istaknuto da je Odluka donesena radi izražavanja saučešća i suosjećanja s porodicama žrtava, te sjećanja na genocid u Srebrenici.

Iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike istakli su da će u četvrtak, 11. jula u okviru obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici biti klanjana kolektivna dženaza za identifikovane žrtve koji će svoj vječni smiraj naći na memorijalnom mezarju u Potočarima. Pozvali su medije i građane u Federaciji BiH da dostojanstveno isprate Dan žalosti. Također, pozivaju sve one koji su u mogućnosti i da posljednjim pozdravom isprate kolonu tabuta 9. jula u 10 sati kreće iz Visokog prema Srebrenici, a proći će kroz Ilijaš, Vogošću i Sarajevo – saopšteno je iz Ureda za Odnose sa javnoću Vlade FBiH.rtvtk/ASInfo

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI