
Najviše hranljivih tvari nalazi se u kori breskve, pa se preporučuje konzumacija neoljuštenih plodova. Možete ih dodavati u voćne salate, miksati s jogurtom za zdravi smoothie ili jednostavno uživati u njima kao laganom i osvježavajućem međuobroku
Breskva, jedno od najomiljenijih ljetnjih voćki, ne samo da prija ukusu, već obiluje hranljivim materijama koje blagotvorno djeluju na cijeli organizam. Ova voćka sadrži obilje vitamina, minerala, vlakana i antioksidanasa, a zahvaljujući visokom udjelu vode i niskoj kalorijskoj vrijednosti, idealna je za hidrataciju, detoksikaciju i regulaciju tjelesne težine tokom vrelih ljetnih dana.
Dobrobiti za cijeli organizam
Breskve sadrže vlakna koja poboljšavaju probavu i smanjuju upalne procese u tijelu, dok kalijum pomaže u regulaciji krvnog pritiska. Uprkos slatkoći, imaju niži udio ugljenih hidrata u poređenju s drugim voćem, što ih čini pogodnim izborom i za osobe sa dijabetesom.
Zahvaljujući luteinu i beta-karotenu, breskve pomažu u očuvanju vida, a vitamin B2 doprinosi elastičnosti kože, zdravlju očiju i usporava starenje. Istraživanja pokazuju da redovna konzumacija bresaka može pozitivno uticati na plodnost muškaraca, smanjenje krvnog pritiska i prevenciju razvoja malignih oboljenja.
Pomoć pri varenju i jačanju imuniteta
Breskva stimuliše lučenje želudačnih sokova, olakšava varenje masne hrane i ublažava mučninu i povraćanje. Djelotvorna je kod brojnih zdravstvenih stanja – od akni, anemije, astme, preko bolesti srca i krvnih sudova, do ekcema, nervoze i gubitka pamćenja.
Zbog sadržaja vitamina C, E, biotina, kalcijuma, gvožđa, selena i fosfora, breskva pomaže u jačanju imuniteta, zaštiti ćelija i očuvanju zdrave kože i kose.
Savjet za konzumaciju
Najviše hranljivih tvari nalazi se upravo u kori breskve, pa se preporučuje konzumacija neoljuštenih plodova. Možete ih dodavati u voćne salate, miksati s jogurtom za zdravi smoothie ili jednostavno uživati u njima kao laganom i osvježavajućem međuobroku.
TuzlaLive/ASinfo