HomeIzdvojenoZlača na Konjuhu, omiljeno izletište stanovnika sjeveroistočne Bosne! 

Zlača na Konjuhu, omiljeno izletište stanovnika sjeveroistočne Bosne! 

Tuzlanski kanton ne bi  bio  kakav  jeste  da  nema planine Konjuh. Za stanovnike Tuzlanskog kantona, Konjuh je mala oaza. Nadomak ruke, najviše tridesetak kilometara daleko, Konjuh je pristupačno mjesto za puno toga – odmor, izlet, druženje, šetnje, nezaboravno iskustvo, a mnogima i mjesto za život.

Konjuh je planina u sjeveroistočnom dijelu Bosne i Hercegovine. Dug je 30 km i prostire se na području Živinica, Banovića i Kladnja. Konjuh je bogat izvorima i pokriven gustim šumskim pokrovom. Dio planine Konjuh 2009 godine je proglašen zaštićenim pejzažom i od tada počinju bolji dani za ovaj dio Konjuha.

Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona Anela Ajšić kaže da je ponosna na odluke koje su prošle Vlade Tuzlanskog kantona donosile i uvažile potrebu građana da se prostor dijela planine Konjuh trajno zaštiti, uravnoteženo i samoodrživo koristi. Zaštita prirodnih bogatstava planine Konjuh posao je koji ne prestaje, ističe ministrica Ajšić, pa se Javna ustanova Zaštićeni pejzaž Konjuh kadrovski pojačava kako bi mogla odgovoriti sve većim zadacima koje se pred nju postavljaju.
Cilj je zaštititi prirodu ali i posjetiocima pružiti siguran i ugodan boravak.  Posjetioci se također moraju odgovorno ponašati prema prirodi, jer samo tako možemo uspjeti, navodi ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona Anela Ajšić. 

U prethodnih nešto više od 10 godina uposlenici Javne ustanove  Zaštićeni pejzaž Konjuh, u zoni predviđenoj za rekreaciju na izletištu Zlača izgradili su biciklističke i rekreativne staze, info pult, klupe za odmor, šadrvane, mostiće, česme, mjesta za roštilj, dječija igrališta, sportske terene.

V.D. direktorica Javne ustanove Zaštićeni pejzaž Konjuh Nehra Lugavić ističe da je Izletište Zlača u potpunosti uređeno sa svim potrebnim izletničkim mobilijarom, zahvaljujući podršci vlada Tuzlanskog kantona i Federacije BIH. Na izletištu postoje brojna dječija igrališta, kao i igralište za djecu sa posebnim potrebama a u planu je i izgradnja teniskih terena. Najviše pažnje se posvećuje zaštiti prirode, navodi vd.direktorica Lugavić.

Na prostor Zaštićenog pejzaža Konjuh, Izletište Zlača stiže se iz više različitih pravaca-iz Banovića, Zavidovića, Živinica i Kladnja. Iz Tuzle se ide se magistralnim putem M18 do Živinica, pa lijevo za Banoviće i prije Banovića opet lijevo za Zlaču.

Video koji ste upravo vidjeli nastao je u sklopu projekta Participativno upravljanje Zaštićenim pejzažom Konjuh, vrijedan 1,4 miliona eura kojeg je finansirala Vlada Republike Italije a partnerski vodili  Međunarodni komitet za razvoj naroda za područje Istočne Evrope i Azije (CISP) i Zaštićeni pejzaž Konjuh.

Direktorica CISP-a, Jasmina Ovčina  kaže da je ovaj projekat iznjedrio mnogo dobrih i konkretnih stvari na Konjuhu-od obnove izletišta, planinarskih kuća i skloništa do  pokretanja adrenalinskih aktivnosti-brdskog biciklizma, izgradnje via ferate. I na kraju najvažnije, izrađena je studija biološke raznolikosti sa listom biljaka, životinja i staništa na području zaštićenog pejzaža Konjuh.

Prostor zaštićenog pejzaža Konjuh pogodan je za razvoj raznih oblika sportsko-turističkog avanturizma koji podrazumjeva spoj avanture, rekreacije, relaksacije i zabave. Posljednjih godina sve veći broj biciklista vozi se uređenom biciklističkom stazom, prelijepim zelenim i na momente divljim dijelovima Konjuha.


Biciklistička tura, Konjuh Adventure-Feel the Nature, upisala se velikim slovima u kalendar biciklističkih događaja u regionu. Iza ovog najvećeg biciklističkog događaja u Bosni i Hecegovini stoji Biciklistički klub Živinice, a predsjednik kluba Ramo Ramić  kaže da je sve krenulo od saradnje sa CISP-om. Riječ je o jedinstvenoj biciklističkoj turi koja traje 2 dana i održava se u Zaštićenom pejzažu Konjuh.

Ovo je samo mali djelić prirodnih ljepota i pogodnosti koje planina Konjuh i Izletište Zlača nudi posjetiteljima svih profila. Da bi ste ih i doživjeli trebate posjetiti Konjuh-ljeti, u jesen, zimi, u proljeće, uvijek je lijepo i uvijek će vas dočekati i pratiti samo zvukovi prirode, cvrkut ptica, šum vjetra u krošnjama i žubor kristalno čistih planinskih potoka.

Autor: Alma Krdžalić
Video/Foto: Zlatan Begić, Emir Šehić, Muhamed Kahrimanović
Video i grafička obrada: Riad Skoljak
Urednik novih medija: Miralem Dautović
Projekat sufinansiran od strane Vlade Federacije BiH

rtvtk.ba/ASinfo

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI