HomeZdravljeOdobren lijek koji oporavlja proizvodnju inzulina u roku od 48 sati

Odobren lijek koji oporavlja proizvodnju inzulina u roku od 48 sati

Osobe koje boluju od dijabetesa imaju problem s nepravilnim radom gušterače. Zato, kako bi regulirali njen rad, odnosno nivo inzulina u krvi, najčešće moraju trošiti umjetne nadomjeske u obliku tableta ili injekcija.

Progenitorske ćelije

No, nedavna studija otkrila je napredak u regeneraciji ćelija koje proizvode inzulin unutar gušterače. Pod vodstvom naučnika s australskog Instituta Baker Heart and Diabetes, u studiji su korišteni lijekovi koje je odobrila američka Federalna agencija za lijekove (FDA), a koji ciljaju enzim EZH2 za stimulaciju duktalnih progenitorskih ćelija gušterače.

Te progenitorske ćelije, odgovorne za oblaganje kanala gušterače, inducirane su da oponašaju funkciju manjkavih β-ćelija kod osoba s dijabetesom tipa 1. GSK126 i Tazemetostat, dva inhibitora malih molekula koji su već odobreni za liječenje raka, bili su ključni u ublažavanju ograničenja koja je nametnuo enzim EZH2, omogućujući duktalnim ćelijama da prihvate funkcije slične β-ćelijama.

Ciljanje EZH2 temeljno je za potencijal regeneracije β-ćelija, tvrde autori studije koja je objavljena u časopisu Signal Transduction and Targeted Therapy. Reprogramirane duktalne ćelije pokazale su proizvodnju i lučenje inzulina kao odgovor na glukozu, prikazujući svoje ponašanje slično β-ćelijama.

Taj inovativni pristup bavi se autoimunim uništavanjem β-ćelija kod dijabetesa tipa 1, gdje se upravljanje inzulinom i glukozom oslanja na redovne injekcije. Najvažnije je da su regenerirane ćelije pokazale sposobnost senzora glukoze, prilagođavajući proizvodnju inzulina.

Provedeni testovi, koji su koristili uzorke tkiva osoba u dobi od 56 godina bez dijabetesa te 7 i 61 godinu s dijabetesom tipa 1, otkrili su dosljedne rezultate. Ohrabrujuće je da se normalna proizvodnja inzulina nastavila unutar 48 sati od stimulacije.

Olakšati život

Procjenjuje se da oko 422 miliona ljudi u svijetu ima dijabetes pa bi im ovaj i slični lijekovi mogli uvelike olakšati život. Iako klinička ispitivanja tek treba provesti, navedeno istraživanje predstavlja potencijalni put za ponovno uspostavljanje tjelesnih funkcija ugroženih dijabetesom.

Iako klinička ispitivanja tek treba provesti, navedeno istraživanje predstavlja potencijalni put za ponovno uspostavljanje tjelesnih funkcija ugroženih dijabetesom.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI