HomeIzdvojenoSpektakularni nebeski događaji za 2024.: U aprilu nas očekuje potpuno pomračenje Sunca

Spektakularni nebeski događaji za 2024.: U aprilu nas očekuje potpuno pomračenje Sunca

Donosimo vam važne nebeske događaje koji nas čekaju u 2024. godini. Astronomi ističu potpuno pomračenje Sunca kao i mnoge meteorske kiše koje će praviti spektakl na noćnom nebu.

8. april: Potpuno pomračenje Sunca

8. aprila, Mjesec će proći direktno između Zemlje i Sunca, potpuno blokirajući Sunce tokom pomračenja koje će svima oduzeti dah. Gledaoci bilo gdje duž široke staze totaliteta svjedočit će kako se nebo zamrači u popodnevnim satima dok sunce “nestaje”.

“To je događaj za razliku od bilo čega drugog kojem ćete ikada svjedočiti”, kaže u videu Jeff Rich, astronom i terenski koordinator u Carnegie opservatorijama. “To je pravi nadrealni osjećaj.”

Potpuna pomračenja Sunca su prilično rijetka. U prosjeku, jedan će se pojaviti na određenoj lokaciji svakih 375 godina. U nižih 48 država, posljednje vidljivo potpuno pomračenje dogodilo se 2017., a prije toga 1979. Vaša sljedeća prilika da svjedočite ovom fenomenu bit će tek 23. avgusta 2044. godine.

16 – 25. april: Meteorska kiša Liridi

Kiša meteora Liridi jedna je od naših umjerenijih godišnjih kiša, sa oko 10 do 15 meteora koji lebde nebom u idealnim uvjetima. Nažalost, vrhunac ovogodišnjeg pljuska 22. aprila pasti će neposredno prije punog mjeseca 23., tako da bi sjajan mjesec mogao pokvariti dobar pogled.

Meteorske kiše nastaju kada Zemlja prolazi kroz krhotine koje je ostavila kometa ili asteroid. Kako ove čestice ulaze u Zemljinu atmosferu, one izgaraju velikom brzinom i ostavljaju svijetlu crtu na nebu.

Radijant za Liride — ili tačka odakle izgleda da dolaze meteori — je sazvježđe Lira, harfa. Međutim, za najbolji prizor, NASA preporučuje praćenje ove kiše podalje od izvornog zračenja jer će meteori izgledati “duži i spektakularniji iz ove perspektive”.

15. april – 27. maj: meteorska kiša Eta Aquarid

Eta Aquarids aktivni su svake godine u aprilu i maju dok Zemlja prolazi kroz krhotine koje je ostavila Halejeva kometa. Kiša ovih meteora se obično bolje vidi na južnoj hemisferi i jedna je od najplodnijih u godini.

Dalje na sjeveru, Eta Aquarids će se pojaviti niže na nebu i dostići će maksimum od oko 10 do 30 meteora na sat. Zbog mladog mjeseca uslovi za posmatranje će biti dobri. Ova kiša je poznata po svojim brzim meteorima, koji putuju brzinom od oko 148.000 milja na sat kroz Zemljinu atmosferu i ponekad za sobom ostavljaju sjajne “vozove”, kako kažu iz NASA-e.

Posmatrači neba bi trebalo da izađu napolje u satima prije zore da bi se što bolje vidjeli. Uvjerite se da ste na tamnom mjestu daleko od gradskih svjetala, lezite na leđa sa stopalima okrenutim prema istoku i pogledajte u nebo.

11 – 13. avgust: meteorska kiša Perseida

Uz Geminide u decembru, meteorska kiša Perseida je obično jedna od najspektakularnijih u godini. Brzi i sjajni meteori u kombinaciji s ugodnim ljetnim noćnim temperaturama čine ovo predstavom koju sigurno nećete htjeti propustiti.

U idealnim uslovima, gledaoci mogu očekivati da vide oko 50 do 100 zvijezda padalica kako prelaze nebo na sat, navodi NASA. Ove godine vrhunac se očekuje u noći 12. avgusta i svitanju 13. avgusta. Iako će mjesec biti oko 50 posto osvijetljen, zalazit će u ponoć, pa su optimalni uslovi za gledanje rano ujutro do zore.

Perzeide izaziva kometa 109P/Swift-Tuttle, nazvana po dvojici astronoma koji su je odvojeno otkrili 1862. Sa jezgrom od 25km u prečniku, Swift-Tuttle je najveći objekt u Zemljinoj blizini koji je prešao orbitu naše planete— i to je oko dva i po puta veća od komete koja je dovela do masovnog izumiranja dinosaurusa.

18. septembar: Djelimično pomračenje Mjeseca

Posmatrači neba u Sjevernoj i Južnoj Americi, Evropi i Africi imat će priliku svjedočiti djelimičnom pomračenju Mjeseca s početkom u 22:12 sati. po istočnom vremenu 17. septembra.

Djelomično pomračenje Mjeseca nastaje kada dio mjeseca prođe kroz Zemljinu sjenu. Budući da Mjesec kruži oko Zemlje pod uglom od oko pet stepeni, sjena se često baca iznad ili ispod mjesečeve orbite. Ovo se događa otprilike dva puta godišnje tokom punog mjeseca.

Za razliku od pomračenja Sunca, posebna zaštita očiju nije potrebna za posmatranje pomračenja Mjeseca. Vrhunac će biti u 22:44. po istočnom vremenu i završava se u 23:17.

12 – 19.  oktobar: kometa Tsuchinshan-ATLAS prolazi blizu Zemlje

Kometa poznata kao Tsuchinshan-ATLAS, ili A3, proći će blizu Zemlje i Sunca u jesen 2024. godine. Ovu kometu je prvi put otkrila Opservatorija Purple Mountain u Kini u januaru 2023. godine, a nezavisno je promatrana samo nekoliko sedmica kasnije u februaru 2023. tokom istraživanja neba.

Proračuni su utvrdili da će ova kometa proći najbliže Suncu 28. septembra 2024. godine, a najbliže Zemlji 12. oktobra, prema Sky Live. A3 će biti oko 70 miliona kilometara udaljena od naše planete u svojoj najbližoj tački.

Neki astronomi su uzbuđeno predvidjeli da bi kometa mogla biti vidljiva golim okom i mogla bi postati svjetlija od komete NEOWISE, koju su promatrači neba vidjeli 2020. godine. No, drugi upozoravaju da je sjaj komete teško predvidjeti unaprijed.

26. septembar – 22. novembar: kiša meteora Orionida

Orionidi su druga kiša u godini koju proizvodi, jedna od nama najpoznatijih, Halejeva kometaa. Nazvana po astronomu Edmondu Haleju (1656-1742), ova kometa završi svoju orbitu oko Sunca svakih 76 godina, prema NASA-i.

Ove godine, Orionidi će dostići vrhunac u noći 20. oktobra i ujutro 21. Pod idealnim uslovima, gledaoci mogu očekivati maksimalno oko 10 do 20 meteora na sat prema prognozama iz EarthSky-ja. Međutim, pun mjesec će izaći 17. oktobra, što znači da će se padajući mjesec na vrhuncu nadmetati s kišom.

Ovi meteori će se pojaviti po cijelom nebu, pa pokušajte pronaći mračnu, širom otvorenu čistinu i pogledajte u bilo kojem smjeru.

4 – 17. decembar: Meteorska kiša Geminida

Kako se godina bliži kraju, gledaoci će moćo posmatrati meteorsku kišu Geminida koja oduzima dah. Uz veliki broj svijetlih, vidljivih meteora, ova kiša se smatra jednom od najboljih u godini. Gledaoci mogu vidjeti do oko 120 zvijezda padalica kako jure nebom na sat u savršenim uvjetima.

Najveći broj meteora padaće 14. decembra, piše Dominic Ford za In-The-Sky.org. Ovog dana će Mjesec biti oko 96 posto osvijetljen, što može ometati gledanje. Ipak, ova kiša nije ona koju biste željeli propustiti.

Dok većina meteorskih kiša potječe od kometa, koje su napravljene od leda i prašine, Geminidi potiču od kamenitog asteroida zvanog 3200 Phaethon. Naučnici nisu sigurni kako da klasifikuju ovaj asteroid, jer, poput komete, svijetli kada se približava suncu i ima rep. Prošle godine, istraživači su otkrili da Phaethonov rep nije napravljen od prašine, već od plina natrijuma, prenosi Smithsonian magazin.

Iako Geminidi potiču iz sazviježđa Blizanci, ovi meteori će biti vidljivi na cijelom noćnom nebu. Ne zaboravite da se skupite i ugrijte toplim napitkom, ćebadima ili vrećom za spavanje.

N1/ASinfo

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI