HomeTop 7U Federaciji BiH danas Dan žalosti zbog masakra na Tuzlanskoj kapiji

U Federaciji BiH danas Dan žalosti zbog masakra na Tuzlanskoj kapiji

Vlada FBiH proglasila je 25. maj Danom žalosti zbog masakra koji je počinjen na Tuzlanskoj kapiji u Tuzli gdje je ubijeno 71, a ranjeno 150 osoba.

Ovaj dan je proglašen Danom žalosti u Federaciji BiH, a na jučerašnjoj vanrednoj sjednici Predsjedništva Bosne i Hercegovine usvojen je zaključak kojim se zadužuje Vijeće ministara BiH da usvoji odluku o proglašenju 25. maja 2023. godine Danom žalosti na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo, na današnji dan 1995. godine, srpske agresorske snage s planine Ozren ispalile su, u 20:55 sati, smrtonosnu granatu na tuzlansko sastajalište mladih Kapija i počinile masakr u kojem je ubijena 71, a ranjeno 150 osoba. Prosjek starosti poginulih bio je 24 godine.

Zločin na Tuzlanskoj kapiji i nad tuzlanskom mladošću je jedan od najtežih zločina počinjenih nad civilima Tuzle koji se dogodio tokom agresije na BiH od 1992. do 1995. godine.

Novak Đukić, bivši oficir Vojske Republike Srpske, koji je u vrijeme masakra bio komandant Taktičke grupe Ozren, uhapšen je u Banjoj Luci 7. novembra 2007. godine. Suđenje mu je počelo 11. marta 2008. godine, a 12. juna 2009., Đukić je proglašen krivim i osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju 25 godina.

Premijer Federacije Nermin Nikšić je jutros na Facebooku pisao o ovom zločinu te tražio da Srbija izruči ratnog zločinca. 

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI