HomeZdravljeZdrava prehrana dostupna svima, samo treba donijeti odluku

Zdrava prehrana dostupna svima, samo treba donijeti odluku

Uravnotežena prehrana dostupna je danas svima bez ikakvih opravdanja jer je najskuplja prerađena hrana koja ima već dodanu vrijednost u trgovini – istaknula je autorica knjige “Edukativna kuharica” Marina Zorić u razgovoru za Fenu.

Vrećica chia sjemenke, podsjetila je ona, nije skuplja od vrećice čipsa, a može se koristiti dva mjeseca u različitim pudinzima i drugoj hrani, a da ne govorimo o njezinim nutrativnim svojstvima.

Autorica spomenute knjige je u povodu ciklusa susreta roditelja na temu pretilosti, koja će se u organizaciji Udruge “Zvončica” održati u četvrtak, 25. januara u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru, zaključila da je za bolju i zdraviju budućnost djece ali i cijele porodice potrebna samo dobra organizacija vremena i kuhinje.

Priprema hrane

– Kroz sedmicu samo jedan dan posvetim malo više hrani u smislu da nasjeckam sve namirnice koje ću koristiti; luk, meso, peršin te ih zamrznem i tako da olakšam sebi i skratim vrijeme u trenutku pripreme hrane – objašnjava Zorić, inače magistrica procesnog inžinjerstva, posebnog smjera na Fakultetu prehrambene tehnologije.

U više od 80 recepta u svojoj knjizi, koja je izrasla iz običnih bilješki, ova majka dvoje maloljetne djece naglasak je stavila na pripremu domaće hrane sa sirovim namirnicima i poznatim sastojcima; meso, orašasti proizvodi, riba, aromatično i začinsko bile i dr.

Odluka kreće od nas samih

– Prvenstveno smatram da svaka odluka kreće od nas samih, i mi smo ti koji trebamo odlučiti i pobrinuti se o svome zdravlju, a na prvom mjestu svoje djece u koje ulažemo puno energije, kako aktivnosti tako u za njihovo oblačenje, a najvažnije i suštinsku ulogu smo sveli na minimum na način da ne posvećujemo pozornost i vrijeme konzumaciji namirnica u njezinom normalnom sirovom obliku – kaže Zorić.

Mišljenja je da tu odluku moramo donijeti sami i biti motivirani da bar tri puta sedmično pripremimo obrok u svojoj kući kako bi smanjili različita oboljenja, prvenstveno pretilost, pošast današnjeg vremena.

Naime i znanstvena istraživanja upravo pokazuju da konzumacijom nepotrebnih tvari u tijelu; aditiva, pojačivača ukusa, mirisa i boja mi opterećujemo našu jetru te na taj način narušavamo prirodni proces metabolizma koji se odvija u našem tijelu i tako dovodimo do različitih poremećaja i oboljenja.

Kada, kaže Zorić, budemo svjesni da svojim izborima narušavamo zdravlje sebe i svoga djeteta i potencijalno njihovu budućnost, onda ćemo donijeti i odluku za zdravijim načinom života.

Vodilja zdrave prehrane bila upravo njezina djeca

– Naime naša djeca mogu biti savršeno zdrava i jesti čokolade, čips, sve do jednog momenta…Odlično, ali šta ćeš za 25 godina kad dijete dobije dijabetes tipa 2 …? – pita Zorić čija su vodilja zdrave prehrane bila upravo njezina djeca.

Knjiga, koja je u online izdanju izišla početkom decembra prošle godine, sadrži 21 recept za doručak, 21 za užinu i 21 za desert i 21 za dodatak prehrani.

Riječ je, kako kaže njezina autorica, o namirnicama koje se mogu kupiti kao sirove po prilično povoljnim cijenama, a od kojih možemo napraviti nutrativno bogate obroke.

U knjizi se mogu naći i edukativni sadržaj o pojmu metabolizma, te što su šećeri, koje namirnice treba tijelo koristiti i što one čine tijelu, do važnosti žvakanja, o poželjnim i nepoželjnim aditivima i njihovoj količini, značaju aromatičnog bilja, unosu proteina, tekućine i termičkoj obradi itd.

Recepti su brzi i jednostavni

– Recepti su brzi i jednostavni, tradicionalni, a mogu se naći uz ostalo recepti za grašak na varivu, lažnu picu, pitu sa špinatom, piletinu na razčite načine, rožoto s plodovima mora, sarmu sa pšenicom, tortilje s mangom i lososom, bolognese s crvenom lećom, te salata s bundevom, raštikom, špinatom i orasima, chia ćufte itd. – kaže Zorić.

U svakom jelu, kaže ona, inkorporirani su zdravi izbori namirnica, prilagođeni bržoj pripremi i zdravijoj varijanti od početka, u smislu da napravimo temeljac, ili njoke od ostatka krompira ili zobeno mlijeko, namaze i slično.

Sve to, ističe, zahtjeva malu reorganizaciju životnih navika, kuhinje i naše prioritete.

Recepeti u kuharici su osnova drugih recepata, ali su svi dorađeni prema autoričinim preferencijama što, svaki čini recept čini drugačijim.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI